Obrenovac, 11.07.2020

OBNOVA SIMBOLA BEOGRADA POČINJE ZA DVE NEDELJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 11.08.2019.
Ovako će izgledati čuveni spomenik Pobednik

Foto:Depositphotos
Od kako je postavljen 1928. godine spomenik Pobednik Ivana Meštrovića pretrpeo je oštećenja kamenog postamenta i stuba i bronzane skulpture.

Ta skulptura nikada nije rekonstruisana.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otkrivaju da je građevinska dozvola za obnovu tog simbola prestonice dobijena i da bi radovi trebalo da počnu za dve nedelje.

"Pre nekoliko dana smo dobili dozvolu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tako da će radovi početi pretpostavljamo za dve nedelje", rekla je za Tanjug Nevenka Novaković, arhitekta-konzervator iz Zavoda i odgovorni projektant rekonstrukcije Pobednika.

Navela je da je projekat rekonstrukcije uradio Zavod u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Beogradu - Zavod projekat restauracije skulpture, stuba i postamenta, a fakultet projekat konstrukcije, odnosno statičke sanacije.

"Prvo će se izvoditi radovi na statičkoj sanaciji koja podrazumeva učvršćivanje temelja, odnosno postavljanje šipova koji treba da dođu do nosivog tla kako bi se sprečilo dalje pomeranje spomenika pošto se spomenik od kako je postavljen neprestano pomera", rekla je Novakovićeva.

Kako je dodala, u pitanju su mikropomeranja koja za sve vreme od kada je spomenik postavljen iznose 30 centimentara od ose.

"On se pokrenuo na dve strane tako da je neophodno da se statičkom sanacijom taj problem reši", istakla je Nevenka Novaković.

Navela je da je na javnoj nabavci, koju je sproveo Zavod, izabran izvođač radova - firma Koto i vajar Zoran Kuzmanović, koji će, svako u svom segmentu, biti zaduženi za kompletnu rekonstrukciju spomenika.

"Kada bude završena statička sanacija pristupiće se postavljanju skele, demontaži bronzane skulpture koja će potom u ateljeu Kuzmanovića biti restaurirana, dok će se uz pomoć skele koja će biti postavljena izvoditi radovi na restauraciji kamenog stuba i postamenta", objasnila je Novakovićeva.

Restauracija same skulpture nije nikada rađena

Istakla je da je rekonstrukcija spomenika neophodna, pre svega zbog statičke stabilnosti.

"Restauracija same skulpture nije nikada rađena, rađena su samo čišćenja grafita i zamena fuga na postamentu. Skulptura je u izuzetno lošem stanju, ima mnogobrojne rupe od metaka i gelera, kao i pukotine koje su desile zbog prodora vode u samu skulpturu", navela je Novakovićeva i dodala da je najugroženiji deo spomenika veza između skulpture i stuba.

Navela je da je skulptura preko bronzane plinte vezana za čelične nosače koji su potpuno istrulili i moraju kompletno da se zamene.

"Da bi se zamenili, skulptura svakako mora da se demontira, ali će ona odmah posle restauracije biti vraćena na svoje mesto, dok na stubu i postamentu neće biti nikakavih većih intervencija", kaže Novakovićeva.

Navela je da je rok za izvođenje radova šest meseci i dodala da će se prvo izvoditi radovi na statičkoj sanaciji, nakon čega sledi skidanje skulpture i konzervatorski radovi, sve dok to vreme bude dozvoljavalo.

"Ako zima bude hladna, radovi na samom kamenu se tada ne mogu izvoditi i biće prekinuti sve do trenutka kada nam vreme ponovo bude dozvolilo da radimo", dodala je Novakovićeva.

Spomenik Pobednik podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE