Obrenovac, 22.02.2020

SIMBOL BEOGRADA SKINUT S TRONA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2019.
Među građanima strepnja da li će se vratiti isti

Foto:B.Cvejić
Jedan od simbola Beograda, spomenik Pobednik, od juče više nije na Beogradskoj tvrđavi. Odnet je na restauraciju u Smederevo. Pre toga, Beograđani su, prvi put od postavljanja 1928. godine, Pobednika mogli da vide izbliza. Restauracija bi trebalo da traje do marta sledeće godine.

Među radnicima i projektantima javila se trema zbog skidanja simbola Beograda sa njegovog trona, a među građanima strepnja da li će Pobednik biti isti kada se sa rekonstrukcije na Beogradsku tvrđavu vrati.

Kažu i da su bili radoznali u želji da ga vide izbliza, ali su hteli i da mu požele srećan put u Smederevo, u radionicu vajara Zorana Kuzmanovića, gde će biti restauriran.

"Izgleda mi manje nego što sam očekivao, ali mi je super i vidim da zapravo ima neke pukotine na sebi i stvarno hajde da ga popravimo", kaže jedan građanin.

"Ja sam prosto radosna što će da ga obnove pa će da nam traje duže", dodaje druga sagovornica.

"Mislim da je dosta interesantno videti glavni simbol grada ovako da kažemo u prirodnoj veličini i izbliza, ali ujedno i da ga pozdravimo i da probamo da suzbijemo donekle skepsu oko buduće restauracije", ocenjuje aktivista Filip Vukša.

Restauratorka Nevenka Novaković uverava da razloga za brigu nema, jer je za ovaj posao angažovan tim stručnjaka svesnih velike odgovornosti.

"Razlike će biti vidljive jedino u tom smislu što će crne kore koje su bile vidljive na bronzaoj skulpturi, više ih neće biti, zelenu patinu očekujemo da ćemo moći da sačuvamo u potpunosti i pre svega je važno to što će ta veza između skulpture i stuba sad biti bezbedna", uverava ona.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture obećavaju da će se Pobednik u Beograd vratiti u martu sledeće godine.

Razlozi za kompletnu restauraciju i pomeranje sa lokacije na kojoj je postavljen pre 91 godinu bili su naginjanje stuba koji drži spomenik i stanje same statue. Prilikom spuštanja sa postamenta otkriveno je i da su sve četiri sajle, koje su spomenik držale zbog korozije, pukle.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE