Obrenovac, 29.03.2020

IMAMO OKO 100.000 'RADNIKA NA LIZING'


Izvor: Dnevnik.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2019.
Zakon o agencijskom zapošljavanju će smanjiti taj broj

Foto:Depositphotos
Procenjuje se da u Srbiji posredstvom agencija za zapošljavanje svakog dana na posao odlazi oko 100.000 radnika.

Ta vrsta zapošljavanja, popularno nazvana zapošljavanje na lizing, do pre nekoliko godina u Srbiji gotovo da nije postojala, a potom je uzela maha, broj tako zaposlenih je rastao, a pri tome njihov položaj nije bio zakonski regulisan. Zbog toga je u tom segmentu radnog prava bilo neophodno uneti promene.

Do promena je i došlo, jer je Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju.

Šta će taj takon, koji će početi da se primenjuje 1. marta 2020. godine, zapravo doneti zaposlenima koji rade preko agencija za zapošljavanje, pokazaće se veoma brzo, ali bi svakako trebalo da utiče na to da se broj tako zaposlenih radnika smanji. U Ministarstvu za rad ukazuju na to da će zakon doprineti većoj zaštiti onih koji se zapošljavaju preko agencija i smanjenju rada na crno, piše Dnevnik.

Agencije će potpisati ugovor sa radnicima

Do sada nije bilo zakona kojim bi se uređivala oblast rada na lizing, a radnika koji su tako bili angažovani, i još su, ima. Njihov položaj je u odnosu na radnike zaposlene kod poslodavca lošiji, a usvojeni Zakon to bi trebalo da promeni.

Radnici koji se zapošljavaju preko agencija zapravo će morati da budu zaposleni u njima, odnosno imaju potpisan ugovor na neodređeno, i to će im omogućiti ista radna prava kao i radnicima zaposlenim kod poslodavca. Predviđeno je i da će agencije za zapošljavanje morati da imaju licence za bavljenje tim poslom, a one će se obnavljati svakih pet godina.

Međutim, nije prihvaćen zahtev sindikata da ukupan broj radnika angažovanih preko agencija ne može preći deset odsto ukupnog broja radnika zaposlenih kod poslodavca, pošto je ostavljena mogućnost da poslodavac sve radnike angažuje preko agencije, kojima će ona i biti poslodavac. Uz to, nije prihvaćen ni zahtev da agencija ima bankarske garancije u slučaju da prestane da radi.

Po rečima počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, usvajanje zakona kojim se reguliše oblast zapošljavanja preko agencija dobar je korak, jer se eliminišu mnogobrojni nedostaci u dosadašnjoj praksi.

Kako kaže, siguran je u to da će, uz taj zakon, problemi s kojima su se suočavali radnici angažovani preko agencija biti značajno manji, i da će tako angažovanih radnika biti manje jer se poslodavcu to neće isplatiti, odnosno takav radnik biće skuplji.

Pravila igre drugačija u Evropskoj Uniji

Predsednik Saveta samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, ističe da će radnici koji se zapošljavaju preko agencija biti pokriveni zakonom i imaće ista prava kao i oni koji rade na neodređeno vreme.

"Sindikati su protiv zapošljavanja preko agencija jer angažman radnika na lizing zaravo znači da oni rade samo onda kad poslodavcu treba i koliko mu treba, da su radnici drugog reda i svakodnevno strahuju da li će i sutra imati radno mesto", kaže Milić.

Ipak, dodaje, zapošljavanje preko agencija postoji u Srbiji, baš kao i Evropi, i ne mogu se zatvarati oči i praviti se da ga nema, pa je zato važno da postoji zakonski okvir koji tako angažovanim radnicima omogućava ista radna prava kao i onima zaposlenim na neodređeno.

Po njegovim rečima, u zemljama EU postoji radnici se angažuju preko agencija za zapošljavanje, ali su pravila igre drugačija nego u Srbiji.

"U EU je organizovanost radnika daleko bolja pa je, recimo, u Švedskoj, sindikat nekih kompanija doneo odluku da radnici zaposleni na lizing moraju imati veću zaradu od stalno zaposlenih, što je većini poslodavaca neisplativo", zaključuje Milić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE