Obrenovac, 19.01.2020

PARTIJE 'POJELE' SRPSKO DRUŠTVO


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2019.
Većina mladih smatra da je članstvo u stranci ključ za uspeh u karijeri

Foto:Pixabay
Više od 80 odsto ispitanih mladih od 18 do 29 godina smatra da je članstvo u stranci ključno za napredovanje u karijeri u Srbiji, posebno u državnoj administraciji, navodi Radio televizija Srbije pozivajući se na rezultate istraživanja.

Politika ih ne zanima, a u njoj vide krivca za ono što im se ne dopada u društvu. Velika većina nije član političke partije, a partije vide kao ključne, prenosi RTS.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Nikola Jović ipak smatra da mladi nisu politički neaktivni, ističući da istraživanje pokazuje da svaki drugi prati politička dešavanja.

"Oni se prebacuju sa tradicionalnih konzervativnih političkih aktivnosti, kao što su birališta, na društvene mreže i ulične akcije, odnosno na demonstracije. Mladi menjaju sistem u kome žive na jedan drugačiji način", navodi Jović za RTS.

Oko 60 odsto mladih veruje da se glasanjem ne može promeniti situacija u Srbiji.

Jović ukazuje da je ovakavo uverenje mladih povezano sa dubinskim nepoverenjem u demokratiju, odnosno onim što se potura kao demokratija.

Na pitanje da li je članstvo u političkoj partiji ključ za napredak u karijeri, posebno u državnoj administraciji, više od osamdeset odsto mladih starosti od 18 do 29 godina odgovorilo je potvrdno. Oko 40 odsto mladih je odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi glasali za partiju sa kojom nisu saglasni ako bi njima ili njihovoj porodici obezbedila posao. Trideset dva odsto odgovorilo je da ne bi glasalo, a 29 odsto nije znalo odgovor, piše RTS.

Skoro polovina anketiranih mladih smatra da nema razlike između političkih partija i političara, dok tek 11 odsto smatra da su svi različiti.

"Ne bih rekao da mladi ne vide političke partije kao različite, ali narativ koji se u društvu kreira svakodnevno, je narativ koji govori - svi su isti. I postoji samo jedan rascep u društvu, a to je na one koje vladaju i na one koji ne vladaju, na partije koje su na vlasti i partije koje nisu. Svi ostali se obeležavaju kao - svi su isti", smatra Jović.

Prema njegovim mišljenju, rezultati istraživanja pokazuju kako su političke partije "pojele" društvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE