Obrenovac, 06.04.2020

U GARANCIJI MOŽE DA STIGNE I NOVI UREĐAJ


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2020.
Kupci kućnih aparata ne moraju da pristanu samo na popravku

Foto:Thinkstock
Trgovci su dužni da zamene svaki elektronski uređaj ukoliko kupac ne želi popravku. Oni ne bi smeli da obmanjuju potrošače i koriste nedovoljnu informisanost kupaca o njihovim pravima. A, propisi su jasno definisali kada kupci mogu da zamene proizvod i da li trgovac sme da popravi uređaj bez njihove saglasnosti, za "Novosti" objašnjava Mladen Alfirović, šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije. On navodi konkretan slučaj koji je ovo udruženje rešavalo.

- Kupac je uložio reklamaciju na veš-mašinu, jer je prestala sa radom, i tražio je zamenu uređaja za novi - opisuje problem Alfirović. - Do tog kvara je došlo nakon 16 meseci od kupovine, što znači da nije istekao zakonski rok saobraznosti od dve godine. To je period u kom trgovac treba da obezbedi ispravnost proizvoda.

Prodavac je, kako kaže Alfirović, u odgovoru na reklamaciju naveo da je pokvaren remen na veš-mašini. Ocenio je da je to neznatna nesaobraznost i insistirao na tome da se problem reši popravkom, što nije bilo u skladu sa zakonom.

- Propisano je da je popravljanje proizvoda u tom roku, od dve godine od trenutka kupovine, jedino moguće ako se sa tim saglasi potrošač - naglašava sagovornik "Novosti". - Kupac je odbijao da to prihvati, jer je konstatovano da se pokvario kaiš i da za tu neispravnost nije kriv potrošač.

Alfirović ističe da u ovom slučaju, kada postoji neznatna nesaobraznost, potrošač ima pravo i na zamenu i na popravku. Dodaje da je trgovac napravio još jednu grešku, jer je zakonsku odredbu o nesrazmernom opterećenju pokušao da tumači u svoju korist.

- Nesrazmerno opterećenje je situacija u kojoj bi popravka stvarala preterane troškove za trgovca u poređenju sa raskidom ugovora i onda može da se pozove na to i kaže da vraća novac, jer mu se ne isplati da popravlja - objašnjava Alfirović. - To očigledno nije ovaj slučaj, jer je cena remena niska, a njegova zamena zahteva svega nekoliko minuta posla.

Nakon intervencije NOPS-a, koji je trgovcu predočio da su njegovi zahtevi suprotni zakonu, veš-mašina je zamenjena.

PRAVA POTROŠAČA

Saobraznost se daje na ispravnost uređaja. Trgovac odgovara za nesaobraznost proizvoda u roku od dve godine od trenutka kupovine. Ukoliko se, iz bilo kog razloga, pojavi nesaobraznost u prvih šest meseci od kupovine, potrošač ima pravo na popravku proizvoda, zamenu, raskid ugovora, odnosno povraćaj novca, kao i na mogućnost umanjenja cene. Posle roka od šest meseci reklamacija kupca može da se reši popravkom ili zamenom za nov proizvod.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE