Obrenovac, 15.07.2020

STRANI VODIČI UGROŽAVAJU RAD DOMAĆIH


Izvor: Politika.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2020.
Nigde u svetu nije dozvoljeno da pratilac grupe povede turiste u obilazak grada u koji su došli kao gosti, a kod nas to niko ne kažnjava

Foto:D.Jevremović
Broj turista koji su prošle godine posetili Beograd premašio je 1,25 miliona. I namera je da naša prestonica privuče i više stranaca. Ali, ko te ljude vodio kroz grad i šta im je sve pričao, kao i sa kakvim saznanjima o Beogradu i Srbiji odavde otišli – čak ni profesionalci nisu sigurni. Jer, domaćim licenciranim turističkim vodičima posao kradu stranci – Turci, Hrvati, Kinezi, Albanci, Makedonci…

– Ništa nije učinjeno zbog toga što strani vodiči kod nas u gradu povedu svoje turiste u razgledanje grada, pričajući istoriju kakva njima odgovara. I oni potpuno nekažnjeno vode i pričaju. Čini se da se već godinama ne razmišlja o kvalitetu i sadržaju vođenja, a još manje o tome koliko štete neadekvatno vođenje može da nanese, pogotovo usled svih događaja na našim prostorima u proteklih nekoliko decenija – upozorila je nadležne grupa profesionalnih licenciranih vodiča Srbije, naglašavajući da je vođenje bez licence svuda u svetu kažnjivo.

Da u našoj zemlji „ordinira” veliki broj stranaca koji nelegalno vode turiste, potvrđuje i Aleksandar Seničić, direktor nacionalne asocijacije turističkih  agencija (JUTA).

– To nigde u svetu ne sme da se radi. I kada naši ljudi negde putuju oni ne mogu da idu samostalno nego moraju da angažuju lokalne vodiče. Kod nas se to ne kontroliše. Ne proveravamo ni šta pričaju, ni kako pričaju, iako to može da izazove različita tumačenja istorije. To ujedno i umanjuje posao našim kolegama koji ovde regularno rade i plaćaju porez. Zaista je reč o pitanju kojom bismo morali ozbiljnije da se pozabavimo – ističe Seničić.

Ako našeg vodiča zateknu u Italiji kako vode grupu, na licu mesta kažnjavaju ih sa 3.000 evra, i oduzimanjem pasoša. Dodatna novčana sankcija preti i turističkoj agenciji.

– Posao vodiča svuda je vrlo ozbiljan poziv, a kod nas je malo diskvalifikovan. Ne razmišlja se o tome, i ne pridaje mu se pravi značaj. A da biste kontrolisali informacije koje da dobiju strani turisti, neophodni su dobri lokalne vodiče koji će na pravi način da predstave sve ono što bi stranci trebalo da znaju kada dođu ovde. Imali smo situacije da su kolege slušale vodiče iz Hrvatske kako potpuno falsifikuju istoriju – ističe Seničić.

Neophodan je ozbiljniji angažman države i šira ovlašćenja turističkim inspektorima, kao i neprestane kontrole na lokalitetima koje obilaze stranci. Zakon o turizmu propisuje da je za vođenje tura neophodno imati položen stručni ispit za turističkog vodiča, kažu iz ministarstva turizma.

– To znači da su u prekršaju i državljani Republike Srbije koji ove usluge pružaju, a nemaju položen ispit za turističkog vodiča. Za to je propisana kazna u rasponu od 150. 000 do 350.000 dinara – navode oni, dodajući da propisi dozvoljavaju da osim državljana Srbije, i državljanin države članice Evropske unije i evropskog ekonomskog prostora može biti vodič.

Bilo ko od njih mora da ima položen stručni ispit za turističkog vodiča u skladu sa našim zakonom, po našem programu i pred našom komisijom, kažu u ministarstvu.

Po njihovoj evidenciji, stručni ispit za turističkog vodiča u Srbiji položio je samo jedan strani državljanin. Reč je, inače, o čoveku srpskog porekla koji je sticajem okolnosti primio strano (nemačko) državljanstvo i odrekao se našeg.

–  Pružanje usluga turističkih profesija kontroliše Sektor turističke inspekcije, da li angažuju turističke vodiče i turističke pratioce koji ispunjavaju uslove propisane zakonom. Provere se rade na polasku autobusa i na graničnim prelazima, kao i na lokalitetima gde je najviše turista (Kalemegdan, Hram Svetog Save, Muzej 25. maj, Savsko pristanište) – objašnjavaju u ministarstvu.

Prošle godine su, prema njihovim podacima, urađena 194  inspekcijska nadzora. Ali, da neko radi nezakonito, može se utvrditi samo neposrednom kontrolom.

– Kontrole turističkih inspektora na terenu utiču da se suzbije protivzakonito pružanje usluga, a time i da vodiči sa licencom imaju više mogućnosti da ih angažuju agencije – ističu u ministarstvu turizma i naglašavaju da su prošle godine u svim oblastima nadzora turistički inspektori podneli 654 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a da će uvođenjem aplikacije e-inspektor, koje je u toku, dobiti mogućnost da prate broj nadzora i upravnih i kaznenih mera koje su sprovedene.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE