Obrenovac, 29.02.2020

PRVO STRUČNA OBUKA, PA NA POSAO


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2019.
Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji posao iščekuju 551.572 osobe, a među njima je više od polovine žena

Foto:M.Anđela
Dok velike fabrike koje zapošljavaju po nekoliko hiljada radnika svoje pogone otvaraju mahom u većim gradovima, više od 40 odsto nezaposlenih u Srbiji živi u malim i nerazvijenim opštinama. Velike sredine nude bolje mogućnosti za pronalaženje posla, ali poslednjih godina traje velika borba da nezaposleni i u malim mestima dobiju više šansi za zaposlenje.

Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji posao iščekuju 551.572 osobe, a među njima je više od polovine žena. Statistika pokazuje da najveći broj njih ima završenu osnovnu ili srednju školu, a poslove, kao po pravilu, najteže dobijaju mlađi od 30 i stariji od 50 godina, Romi i osobe sa invaliditetom.

Statistika pokazuje da je na birou rada 235.383 nezaposlenih u lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti, gde se poslovi najteže nalaze. Put do radne knjižice u ovim mestima u poslednje vreme sve češće vodi preko programa stručne prakse za sticanje kvalifikacija i veština. Privrednici uz to, zahvaljujući merama politike zapošljavanja, dobijaju konkretnu podršku uslovljenu otvaranjem novih radnih mesta.

Opštini Mionica kroz projekat "Norveška za vas", tako, nedavno je odobrena podrška za organizaciju tromesečne stručne obuke za ugostiteljstvo, koju će pohađati 24 osobe. Reč je o kursevima za konobare, kuvare i rad na održavanju hotela. Sastavni deo obuke je i učenje engleskog i rada na računarima.

- Svaka podrška koja vodi osposobljavanju ljudi i njihovom lakšem zapošljavanju, poput norveške pomoći, mnogo nma znači - kaže Katarina Čaprić, zadužena za obuku u Mionici. - Naša opština je mala, a bez posla je veći broj Roma i drugih grupa koje teško dolaze do posla. U pripremi je i veći projekat koji će na sličan način osposobiti i do stotinu nezaposlenih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE