Obrenovac, 29.02.2020

KUCKA SE POPRILIČNO


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2019.
Od IT sektora 1,4 milijarde evra

Foto:Depositphotos
Do kraja godine Srbija bi mogla da upiše čak 1,4 milijarde vredan izvoz usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Narodna banka Srbije navodi da je u prvoj polovini ove godine njihov izvoz rastao po stopi od 30 odsto. Naša zemlja povećava plasman u inostranstvo i svih ostalih vrsta usluga, pa su one porasle 16,7 odsto. Do kraja godine ukupan izvoz usluga, prema proceni NBS, mogao bi da dostigne sedam milijardi evra.

- Najveći deo usluga koje Srbija izvozi čine poslovne usluge, informaciono-komunikacione usluge, turizam i transport, pri čemu izvoz od svakog od tih sektora ponaosob iznosi više od milijardu evra - rekao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković. - Izvoz usluga raste u celom regionu, i u skoro svim zemljama po relativno visokim stopama. Očekujemo da izvoz usluga nastavi da raste i u ovoj i u narednim godinama i da bude jedan od nosilaca rasta i izvoza, ali i rasta BDP-a.

Svetski izvoz usluga, podaci su NBS, prošle godine je dostigao gotovo pet biliona evra, što je dvostruko više nego u 2007. godini. I to zahvaljujući velikom rastu tražnje u Aziji. Rast izvoza usluga Srbije bio je još dinamičniji od rasta na svetskom nivou.

- Prošle godine Srbija je na svetsko tržište plasirala usluge u vrednosti od blizu šest milijardi evra, što je za 160 odsto više nego 2007. godine - navodi se u Izveštaju o inflaciji NBS. - Mali broj zemalja na svetskom nivou beleži brži rast izvoza usluga od Srbije. Srbija je najviše povećala izvoz IKT usluga. Od 2007. do 2018. godine on je porastao više od osam puta, čime je deficit u razmeni IKT usluga preokrenut u suficit od 615 miliona evra u 2018. godini. Najbrže je rastao izvoz kompjuterskih usluga, po prosečnoj godišnjoj stopi od 30 odsto. Posebno je važna činjenica da je najbrži rast ostvaren upravo u kategoriji usluga koje zahtevaju tehnološke inovacije i znanje.

INFLACIJA

Aprilska međugodišnja inflacija od 3,1 odsto, prema uverenjeu NBS, najveća je ove godine. Sada je usporena na 1,5 odsto.

- Takvo kretanje inflacije u najvećoj meri je opredeljeno smanjenjem doprinosa cena svežeg povrća s dolaskom nove poljoprivredne sezone - objašnjavaju u NBS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE