Obrenovac, 12.07.2020

ZA 1.000 EVRA NAPIŠU RAD 'DOKTORIMA NAUKA'


Izvor: Politika/Mondo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2020.
Sve ima cenu, pa i izrada disertacije za doktorsko zvanje

Foto:Mondo/Stefan Stojanović
Svestran, radoznai, fakultetski obrazovan, samouveren, drzak, srećno razveden, uvek s manjokom para u džepu. To je profil čoveka koji drugima piše za novac.

Tako bar izgleda sagovornik lista "Politika" koji se u poslednje vreme bavi ovim "biznisom."

Kaže da je 2008. godine prvi put čuo da neko za novac izrađuje naručenu doktorsku disertaciju, pa ozbiljno sumnja da je sve tada počelo.

On se u plagijatorske vode otisnuo mnogo kasnije, a stiglo se, kaže dotle, da neke njegove kolege otvoreno na internetu reklamiraju svoj posao. U vidu jednostavnijih oglasa na sajtu poput "Honoraci" ili uz ozbiljno izrađenu prezentaciju predstavljenu u okviru instituta koji, kako se može videti na mreži, postoji u Loznici i za novac izađuje sve: od maturskih i diplomskih radova do dotorskih i naučnih.

Sagovornik "Politike" izrađuje doktorate samo po preporuci i to za minimalnu cenu od oko 1.000 evra. Do sada je izradio tri doktorata.

kako objašnjava, mogu da napišu sve što naručioci zatraže. Prave se doktorati i kolegama sa drugih struka.

"Naručilac obično dođe sa temom i nekom osnovnom literaturom, a onda ja to nadogradim i pronađem još izvora za solidan doktorski rad.Obično literaturu pronađen na internetu, ali umeo sam i da se potrudim pa odem do biblioteke. Uz to dodatno ispravljam sve štp mentor traži da e ulicka", objašnjava princip rada pisac lažnih doktorata.

Treba mu otprilike dva meseca da sastavi doktorsku disertaciju, ali napominje da uvežbaniji koji imaju češće narudžbine, to mogu da urade za upola manje vremena.

Sagovornik lista priznaje da ga ponekad grize savest, ali kaže: "Ako ja ne prihvatim, neko drugi će."

One kojima prodaje znanje deli na tri grupe: One koje majke očevi i supruge pritiskaju da steknu zvanje doktora nauka. Drugi su oni koji bi da "doktoriraju" zbog napretka u karijeri, a treći su iskreni doktoranti koji su počeli da pišu svoju disertaciju, ali im je iskrsao neki problem koji ih je u toj nameri zaustavio.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE