Obrenovac, 04.07.2020

KONKURS ZA BANJE NA ČEKANJU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 18.04.2019.
Umesto u martu, raspisivanje oglasa za besplatnu rehabilitaciju najstarijih tek krajem aprila

Foto:Printscreen
Konkurs za besplatnu rehabilitaciju penzionera u dvadesetak srpskih banja preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje još nije raspisan. U odnosu na prethodnih nekoliko godina kasni više od dve nedelje i ne zna se tačan datum kada će penzioneri moći da predaju svoje zahteve.

Upravni odbor Fonda PIO, koji bi trebalo da odobri broj mesta i uslove, još nije sazvan. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, razmatra se mogućnost drugačije preraspodele sredstava društvenog standarda.

Broj zainteresovanih penzionera za odlazak u srpska lečilišta o trošku Fonda iz godine u godinu je sve veći i za jedno mesto prijavljuje se najmanje tri, a nekada i više kandidata. Samo u 2018. za oko 13.000 kreveta stiglo je blizu 40.000 prijava.

Na pitanje upućeno Ministarstvu rada zbog čega konkurs kasni, stigao je odgovor:

- Nema kašnjenja. Ministarstvo kroz izmenu i dopunu pravilnika o društvenom standardu korisnika Fonda PIO želi da obezbedi što više besplatnih odlazaka u banje, kao i da se obuhvati veći broj penzionera koji će imati pravo da apliciraju za pomenuti konkurs. Što se tiče promena u proceduri i raspodeli mesta, one nisu predviđene.

Prošle godine je, međutim, konkurs raspisan 29. marta, a najstariji su imali mogućnost da se prijave do 13. aprila. U Ministarstvu, međutim, ni sada ne preciziraju kada će konkurs tačno biti raspisan.

- Do kraja aprila biće objavljen oglas za besplatan oporavak penzionera u banjama, u okviru društvenog standarda korisnika koji sprovodi Fond PIO - kratko je odgovoreno "Novostima".

Takođe, još se ne zna ni koliko novca će biti odobreno za 2019, osim da će se izdvojiti "više sredstava za društveni standard penzionera nego prethodne godine". Upravni odbor Fonda će, po usvajanju Pravilnika, doneti konačnu odluku, kažu nadležni.

VIŠE NOVCA ZA UGROŽENE

U Savezu penzionera Srbije tvrde da je za više od 80.000 socijalno ugroženih penzionera širom Srbije ove godine obezbeđeno tri puta više novca nego prethodnih godina za kupovinu hrane, ogreva i lekova. To je, kažu oni, novac predviđen za društveni standard penzionera i novac se obezbeđuje od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE