Obrenovac, 08.07.2020

PLATE SIGURNE SVIM NAUČNICIMA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2019.
Novac će morati da opravdaju rezulatima koji će biti stručno utvrđivani

Foto:Profimedia
Usvajanjem Zakona o Fondu za nauku i Zakona o nauci i istraživanjima učinjena su dva ključna koraka u reformi ove oblasti. Iz Vlade poručuju da su rešili i jedan od najvažnijih problema koji je opterećivao mlade istraživače - a to su njihove plate.

- Ovim zakonom se rešava institucionalno finansiranje istraživača, da ne zavise više od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne. I to je već dugo zahtev naučne zajednice - kaže za "Novosti" prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Institucionalno finansiranje ne znači da će istraživači dobijati sredstva, a da za njih neće morati da ostvaruju rezultate. Biće definisano šta se očekuje kao rezultat institucionalnog finansiranja.

Popović najavljuje da će matični naučni odbori odobravati i evaluirati programe institucionalnog finansiranja.

- Takođe, kroz programe koje finansira Ministarstvo će se finansirati i istraživači sa fakulteta koji nisu u nastavi, kao i troškovi istraživanja za univerzitete i fakultete - ističe on. - Istraživači u institutima će imati fiksnu platu u funkciji naučnog zvanja, ali će se na osnovu svojih rezultata i kroz projekte Fonda za nauku boriti za dodatna sredstva.

Popović dodaje da je stvoren i zakonski okvir za osnivanje novih instituta i kao primer navodi Institut za informacione tehnologije u Kragujevcu, koji je osnovan pre mesec dana. Otvorena je i mogućnost da se deo instituta bavi i poslovima važnim za državu, jer su neki od njih zato i osnovani. On ističe i da je rešeno i naučno angažovanje doktoranada i dodaje da je za proteklih godinu dana na projekte primljeno više od 1.150 mladih istraživača. 

POZIV ZA MLADE ISTRAŽIVAČE

Prvi poziv za izuzetne projekte mladih istraživača je već raspisan i otvoren je do 2. septembra - kaže Popović. - Do kraja godine će biti još poziva preko Fonda za nauku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE