Obrenovac, 01.06.2020

BEZ OVOG DOKUMENTA NEĆETE MOĆI DA VOZITE AUTOBUS ILI KAMION


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 20.08.2019.
Profesionalni vozači moraju da nabave ovaj papir do kraja godine

Foto:Nebojša Mandić/Ilustracija
Profesionalni vozači autobusa i vozači kamiona do kraja godine moraju da obezbede kartice, sertifikate.

S prvim danom naredne godine bez njih neće moći da prevoze putnike i teret. Iako ih Automoto Srbije izdaje od početka 2019. godine, do sada ih je preuzelo, procenjuje se, tek nekoliko hiljada.

Većina od najmanje 70.000 profesionalaca u Srbiji tek mora da pribavi 6.080 dinara vredne isprave. Automoto savez Srbije zato apeluje na vozače da podnesu zahtev što pre, kako bi se izbegle gužve krajem godine.

Kvalifikaciona kartica je međunarodni dokument, podaci su dvojezični, na srpskom i engleskom potvrđuje kvalifikacija za prevoz tereta, odnosno Automoto savez skom, i n ome se početna putnika. Njeno važenje nije ograničeno.

- Na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja, počeli smo sertifikaciju profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31 lokaciji, na teritoriji cele zemlje - kažu u AMSS.

- Apelujemo da svi profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom u nekoj od naših ekspozitura na vreme podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu. Pod propisanim navedenim uslovima zahtev mogu predati u AMSS tokom 2019. godine, jer će, prema Pravilniku, već 2020. godine, ukoliko žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno morati da ga imaju. Sva poslovna udruženja vozača tokom godine su podsećala vozače na ovu obavezu. Većina, međutim, još nije podnela zahtev.

- Procenjuje se da je dosad uradilo od 5.000 do 6.000 vozača - kaže Goran Aleksić, direktor Udruženja "Srbija trans-port".

- Mi upozoravamo vozače da od 1. januara naredne godine bez toga neće moći da obavljaju posao. Sertifikat jje isključivo vezan za vozača, to je njegov
dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali ne moraju za sva da se poseduje C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000. Slična situacija je i drugim strukovnim udruženjima.

U "Međunarodnom transportu" da ove godine nije bilo sastanka na kome nisu podsećali na ovu obavezu.

- Moći će vozači i posle objašnjavaju 1. januara da dođu do dokumenta, ali ne bez polaganja dodatnog ispita - objašnjava Aleksandar Spasić, sekretar "Međunarodnog transporta".

- Mi još ne znamo koliko će to polaganje koštati i pod kojim uslovima će se obavljati. Zato je jednostavnije da se uradi u roku. O tome ko će platiti troškove dogovaraju se firma i vozač, ali to je dokument vozača.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE