Obrenovac, 05.07.2020

U SAJBER BEZBEDNOSTI I DALJE DOMINIRAJU MUŠKARCI


Izvor: Tanjug/RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2019.
Žene čine samo 20 odsto zaposlenih u toj oblasti

Foto:Thinkstock
Među akademcima koji studiraju na Informaciono-komunikacionim (IT) smerovima fakulteta u Srbiji, 26 odsto su žene, što je za sedam odsto više u odnosu na prosek EU, međutim, među zaposlenima u sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi da ohrabruje i podatak da je rast broja upisanih devojaka na IT smerovima fakulteta veći od rasta upisanih mladića, odnosno da se svake godine upiše za sedam odsto više devojaka.

Matićeva dodaje da istorijsko i kulturno naslede utiču na to da je u Srbiji u tehnickim oblastima, kao što su informatika i inženjerstvo, zastupljenost žena u ukupnoj zaposlenosti 15 do 20 odsto.

Navodi da se situacija polako menja i da kod tekućeg zapošljavanja visokoobrazovanih IT kadrova žene učestvuju sa 25 odsto.

"I dalje smo daleko od željenog cilja da imamo ravnopravno učešće muškaraca i žena u IT-u, posebno u sajber bezbednosti koja se percipira kao oblast u kojoj dominiraju muškarci. Žene cine samo 20 odsto zaposlenih u toj oblasti", navela je Matićeva na Beogradskom ženskom sajber forumu.

Ističe da i dalje postoje poteškoće u prevazilaženju stereotipa u obrazovnom sistemu i nedostatak podstreka devojkama i ženama da studiraju i napreduju u oblasti tehnologije i bezbednosti.

"Evidentna je potreba za većim uključivanjem žena ako uzmem u obzir ogromnu potrebu za kadrovima usled dramatičnog porasta sajber kriminala. Prema istraživanju koje je sprovelo Cybersecurity Ventures predviđa se da će do 2021. godine biti 3,5 miliona nepopunjenih radnih mesta u oblasti sajber bezbednosti", navela je državna sekretarka.

Dodala je da žene mogu da budu ključni faktor u borbi protiv zloupotreba savremenih tehnologija.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naveo je da je Beograd na putu da se pridruži pametnim gradovima uz uvođenje novih tehnologija i servisa za svoje građane.

Cilj je, kako je rekao, uvođenje IT tehnologija od senzora u kontroli saobraćaja, kontroli kvaliteta vazduha... Uvođenjem novih tehnologija pametni gradovi suočavaju se i sa preprekama, a jedna od njih je i sajber bezbednost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE