Obrenovac, 02.04.2020

SRBIJA IMA OZBILJAN PROBLEM


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2019.
Zagađenost reka velika, proizvodnja ribe manja od mogućnosti

Foto:Thinkstock
Na našim trpezama najviše je ribe za Svetog Nikolu i na Badnje veče.

Iako naši građani jedu oko sedam kilograma ribe godišnje, tri puta manje od evropskog proseka, tržištu nedostaje 20 miliona kilograma ribe, a čak 65 odsto je iz uvoza.

Naše vode nastanjuje oko 100 vrsta riba, koje su sve ugroženije zbog zagađenja reka, narušavanja staništa i nelegalnog ribolova, piše RTS.

Da bi se zadovoljile potrebe domaćeg tržišta, bilo bi potrebno četiri puta više ribnjaka, a za ta postoje uslovi. U našim vodama love se 52 vrste riba.

"Mi primećujemo da mnogih vrsta riba ima manje u nego pre deceniju dve ili tri a mislimo da su posebno ugrožene vrste koje su interesantne ekonomski to su dakle pre svega smuđ, šaran i som", navodi Vladimir Stakić iz Ujedinjenih ribolovca Srbije.

Pod strogom zaštitom su 34 vrste riba. Pre godinu dana trajno je zabranjen izlov kečige, koja je i na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

"Kečiga je iz jedne porodice riba koja je srodnija ajkulama nego šaranu ili smuđu. To je jedna familija riba koja je stara 200 miliona godina i iz te familije su bile ribe u Dunavu veličine od po pet/šest metara i preko tone teške. Kečiga je riba koja je koja je 1988. hvatana 80 tona, 2008. godine 40 tona", objašnjava dr Deni Porej iz Svetskog fonda za prirodu.

Veliki problem su ribokradice i prekomerni izlov čak i strogo zaštićenih vrsta. Još veći problem je pomor riba. Ove godine inspekcija je zabeležila 15 uginuća ribe, havarijska zagađenja Dunava, Tamiša, Begeja, Ribnice, Ibra, Velike Morave...

"Ono što je takođe veliki problem a to je kontinuirano zagađenje kada ribe ribe bivaju ugrožene kontinuiranim zagađenjem odnosno kada teški metali pesticidi ili drugi opasne materije dođu do njihovog krvotoka jetre i tada te ribe bez obzira da li su predatorske ili ne bio je kontaminirane i samim tim šire i zaraze i dospevaju u nezdravom obliku do ljudske ishrane", objašnjava Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Agencija za zaštitu životne sredine godišnje uradi oko 145.000 analiza uzoraka sa 250 mernih mesta. U Vojvodini, voda je najzagađenija a na planinskim rečicama gdeje voda najčistija, ribe ugrožava izgradnja minihidroelektrana. Od sledeće godine radiće se i analiza na prisustvo antibiotika i mikroplastike u rekama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE