Obrenovac, 07.07.2020

OZBILJNO UPOZORENJE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 21.08.2019.
Ne gubite dete iz vida ni na sekund, ovakva kupališta u Srbiji su najopasnija

Foto:Pixabay/Pexels
Još jedan vreli toplotni talas je pred nama, te plivanje na bazenima, u rekama ili na jezerima deluje primamljivo. Ipak, ukoliko na kupališta idete sa decom, budite posebno oprezni i držite decu na oku.

To za RTS navodi Miodrag Jović iz JKP "Ada Ciganlija" koji je objasnio je su po kupače najveći rizik neobeležena kupališta ili obeležena na kojima nema infrastrukture.

- Najveći rizik od utapanja nastaje na neobeleženim kupalištima, onim koja nemaju infrastrukturu, nemaju spasilačke ekipe niti ekipe hitne pomoći. Takvih kupališta je u Srbiji veliki broj. Tragedije se vrlo često dešavaju, a nepoznavanje plivanja je osnovni faktor zašto je to tako - kaže Jović.

On posebno apeluje na roditelje koju moraju da vode računa gde puštaju decu, a nikako na neuređena kupališta.

- Ako su to neuređena kupališta, nemojte da ih vodite. Ako ih vodite na uređena kupališta, edukujte ih da poštuju pravila ponašanja koja važe na tim mestima - istakao je on.

Deca, kaže, uvek moraju da budu na dohvat ruke i "na oku" zato što su radoznali i nepredvidivi. Takođe, ukazuje Jović, deca imaju drugačiji mehanizam davljenja od odraslih.

- Odrasli imaju neke reflekse kao što je poziv u pomoć, mahanje ruku. A deca potonu ispod površine vode i ako ih niste videli, dolazi do fatalnih ishoda - napominje on.

OSNOVNA PRAVILA

Miodrag Jović navodi da postoje univerzalna pravila koja uvek treba da se poštuju.

- Ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola ili punog stomaka, postepeno rashlađujte telo. Ukoliko vidite da je neko u nevolji, nemojte da pokušavate da spasite tu osobu ako niste obučeni spasilac, probajte da dozovete nekoga ko može da pruži pomoć, dodajte neki predmet toj osobi, poput lopte ili grane - savetuje on.

SUVO UTAPANJE

Rezultati obdukcije pokazali su da je devojčica na Vlasinskom jezeru preminula usled suvog utapanja. Jović objašnjava da je to specifičan problem i početna faza davljenja.

- Kad dete proguta malo vode, odvedite ga kod doktora, čak i kada se čini da je sve u redu. Može doći do infekcije pluća, neodgovarajućeg kvaliteta vode - objašnjava Jović.

Smatra da pored kupališta i bazena mora postojati služba hitne pomoći, doktor ili ambulanta. Jović ukazuje da spasioci na kupalištima, osim plivačkih i spasilačkih testova, polažu i mere hitne pomoći.

- U dramatičnim situacijama i nekoliko sekundi može da reši sve - kaže Jović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE