Obrenovac, 29.01.2020

AKO PORODILJA ŽELI KREDIT, SUOČIĆE SE SA DISKRIMINACIJOM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2019.
Za to postoji samo jedan razlog, a situaciju je teško promeniti

Foto:Profimedia/Alamy
Dušan Uzelac iz "Kamatice" rekao je da postoji trend smanjenja zaduživanja. Što se tiče odobravanja kredita porodiljama, postoji blaga diskriminacija, kaže Uzelac jer mame novorođenih beba na porodiljskom bolovanju imaju primanja koja su drugačija od onih kada su u redovnom radnom odnosu i to najčešće zavisi od toga gde se nalazi i koliko država pokriva tu njenu platu.

Za svaki kredit zaposleni moraju da donesu administrativnu zabranu koju overava poslodavac. Tu se jasno vidi tromesečni prosek plate i ukupne obustave. Koliko neko ima kredita i da li ih redovno otplaćuje, banka proverava i u Kreditnom birou.

Nekada su se banke pridržavale toga da rata ne pređe trideset, odnosno šezdeset odsto plate, za stambeni kredit, ali kako su se građani sve više zaduživali gde god su mogli, mnogima su rate dostigle visinu plate.

Banke odnedavno pooštravaju odobravanje gotovinskih kredita i limitiraju opterećenje klijenata u odnosu na zaradu.

Uzelac kaže da što se tiče odobravanja kredita porodiljama postoji blaga diskriminacija, jer mame novorođenih beba na porodiljskom bolovanju imaju primanja koja su drugačija od onih redovnih kada su u redovnom radnom odnosu i to najčešće zavisi od toga gde se nalazi i koliko država pokriva tu njenu platu.

Podseća da je u Beogradu to 100 odsto, u drugim gradovima je to nešto niže i upravo je to osnov koji se glada kao prihod da bi se odobrio kredit i iz tog razloga porodilje nisu kreditno sposobne u tom momentu kao kada su sa redovnim primanjima.

To je nešto što je administrtivna zavrzlama jer se prosto banke strogo pridržavaju propisa koji ih teraju da procene sa nižom kreditnom sposobnošću porodilju, samo zato što je takva trenutna situacija, kaže Uzelac.

Prema njegovim rečima, ona posle porodiljskog bolovanja ima punu zaradu koju je do do tog momenta imala.

Uzelac ističe da je moguće napraviti izuzetak, postoji mogućnost da se promeni uredba, da se kaže - gledaće se plata kao visina tih prihoda.

Banka ima potrebu da prati i regalutivu ali je u obavezi da ne prezaduži klijenta i to je mač sa dve oštrice, kaže on.

Govoreći o tome do koje visine je zaduživanje dozvoljeno u odnosu na primanja, Uzelac kaže da nema univerzalnih pravila iako postoje smernice.

Ranije je bilo strogo definisano. Banka na svoju odgovornost može da dopusti zaduženje nekome ko ne ispunjava te uslove, ali da preuzima odgovornost.

NBS upravlja bankarskim sitemom da ne dođe do kolapsa i ona štiti banke, kaže on.

- Postoji trenda smanjenja zaduživanja, bilo je moguće uzeti keš kredit na deset godina, što je neopravdano i neefikasno - rekao je Uzelac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE