Obrenovac, 02.07.2020

DA LI JE BEOGRAD ZAISTA NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.10.2019.
Podaci alarmantni, izdato zdravstveno upozorenje

Foto:Shutterstock,Nikola Jovanović
Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenom u ponedeljak nešto pre 10.00 časova, Beograd se nalazi na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta. Neslavna lista počinje sa dva indijska grada - Delhijem i Kalikutom, slede Daka (Bangladeš), Katmandu (Nepal), dva grada u Pakistanu, Dubaji (UEA), Santjago (Čile) i Sarajevo (BiH), kao drugo zvučno ime.

Uz ime glavnog grada Srbije zagađenje vazduha obeleženo je vrednošću od 133 jedinice, dok je neslavno prva Daka u ljubičastoj zoni, tj. sa najjačim stepenom zagađenja i vrednošću od 211.

Iako je u svetu mali Beograd zauzeo visoku poziciju ušavši u prvih deset na listi koja govori o ugroženosti  zdravlja stanovnika i mogućim zdravstvenim komplikacijama, situacija je juče bila još alarmantija. Prema dostupnim podacima, Beograd se 20. oktobra našao na samom vrhu liste gradova sa zagađenim vazduhom - u crvenoj zoni sa zagađenošću od 169 jedinica.

Jučerašnje podatke potvrdio je i Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe stavivši Beograd u narandžastu zonu, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

Prema tom sajtu, kvalitet se ocenjuje kao odličan - zelena zona, dobar - žuta, prihvatljiv - narandžasta, zagađen - crvena i jako zagađen - ljubičasta.

Uz nesrećno lice "narandžastog" dečaka koji korisnicima sugeriše da je kvalitet vazduha u Beogradu prihvatljiv stoji i obaveštenje o merama opreza. Predočava se da su tegobe moguće kod osetljivih grupa, te da stari, deca i osobe sa oboljenjem srca i pluća treba sa posebnim oprezom borave na otvorenom, te da obrate pažnju otežava li im se disanje, pojačava li se kašalj i da, eventualno, kontaktiraju lekara.

Zagađenost po lokacijama

Najdramatičnija situacija je na Starom Gradu, gde je zagađenost obeležena brojem 155. Sledi Novi Beograd sa pomenutih 133 jedinica. Na trećem mestu je mostarska petlja sa 107.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE