Obrenovac, 05.04.2020

NAMIRNICE POD STROGOM LUPOM DRŽAVE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2019.
Laboratorija za kontrolu hrane radi posle 20 godina i uloženih 20 miliona evra

Foto:Petar Marković/RAS Srbija
Nekoliko puta otvarana, uglavnom u prazno jer nikada nije bila u funkciji, Laboratorija za kontrolu hrane i fitolaboratorija sa bankom biljnih gena, konačno je posle 20 godina dobila i akreditaciju da može da radi. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EK u Srbiji Sem Fabrici, u petak su obišli ove ustanove, koje se nalaze u okviru Direkcije za nacionalne laboratorije u Batajnici.

Posle dobijanja i zvanične akreditacije od nadležnog sertifikacionog tela, nadležni u Srbiji juče su potvrdili da će se konačno znati i kvalitet i bezbednost hrane koju jedemo, a da ne zavisimo od analiza koje rade privatne laboratorije, pišu "Novosti".

"Posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra, ovom akreditacijom dobijen je i "srpski generalštab za bezbednost hrane". Ovim se uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju i ispunjavaju se standardi za izvoz. Bilo je bitno da posle dve decenije stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorije, nego da one samo rade. Sada će se ući i u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika", rekao je ministar Nedimović.

Kako je objasnio, posle akreditovanja laboratorija, uzorci na mikotoksine, pesticide, teške metale, veterinarske lekove i druge materije, više neće morati da se šalju u inostranstvo.

"Sigurno je da će neki biti ljuti na nas što je ovo otvoreno, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji, jer će u svakom trenutku znati šta jedu. To će biti na nezavisan način utvrđeno od strane države. Inače, za opremanje laboratorije Srbija je do sada izdvojila osam miliona evra, dok je EU donirala 7,5 miliona. Ostatak su bili troškovi. Sada je država obezbedila novac da laboratorija nastavi normalno da funkcioniše", objašnjava Nedimović.

U laboratorijama sada može da se kontroliše sve. Od mesa, mleka, voća i povrća, pa do semena. Uz to, kako je objasnio ministar Nedimović, u Srbiji sada postoji i akreditovana metoda za kontrolu malina na prisustvo noro virusa, koji je inače čest problem našim malinarima, kada izvoze. Upravo zbog toga, evropske institucije predložile su da se proizvodi iz Srbije izuzmu od kontrole na prisustvo ovog virusa.

"Posle akreditovanja Srbija ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji, ali i za izvoznike. Oko 70 odsto srpskog izvoza ide na tržište EU. Uz to, donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU, u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane. Ovo je i jedna od stavki u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU. Glavno pitanje bila je nezavisnost laboratorije, a ona je sada nezavisna", istakao je Sem Fabrici

Kontrola mleka

Pre godinu dana otvorena je i dugo iščekivana Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu mleka. Tokom perioda akreditacije, analizirano je oko 50.000 uzoraka mleka. Ova laboratorija je izuzetno važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.

Na osnovu njihovih rezultata, Ministarstvo poljoprivrede od sledeće godine će premije za mleko isplaćivati na osnovu kvaliteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE