Obrenovac, 08.07.2020

A ŠTA JE SA BICIKLIMA?


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2020.
Vlada najavljuje subvencije za električna vozila

Foto:Thinkstock
Najavljeno je da će Vlada Srbije do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električkih i hibridnih putničkih vozila. Stručnjaci kažu da bi i oslobađanje od PDV-a bilo veliki korak. Iz Novog Sada inicijativa da se subvencioniše i kupovina elekričnih skutera i bicikala.

Skoro sve evropske zemlje imaju subvencije za hibridna i električna vozila. U bogatijim zemljama Skandinavije to je čak i polovina cene vozila, u našem susedstvu, u Hrvatskoj, taj fond godišnje iznosi 10 miliona evra, i to 6.000 evra po električnom i 4.000 po hibridnom vozilu, ali da bi se subvencija dobila, postoji konkurs.

Kod nas, sredstva postoje, ali ostaje pitanje kako će se rasporediti.

Neki stručnjaci kažu da nam nisu potrebni električni automobili bez infrastrukture, tačnije, punjača, a neki da treba razvijati gradski prevoz koji će zameniti indivudalne vožnje.

"Ja sam za sistemsko rešenje da se napravi jedna dubinsko tehničko-tehnloška analiza i da se osnovu realnih mogućnosti svih stanovnika ove zemlje donesu primenljivi propisi koji će napraviti podrobniju sliku saobraćajno-transportnog sistema", kaže Slaven Tica sa Saobraćajnog fakuleta u Beogradu.

Međutim, kupci strpljivo čekaju. Prvu beneficiju su dobili time što ne plaćaju porez na upotrebu vozila ukoliko su ona hibridna ili električna. To je godišnja ušteda od 250 do 2.500 evra koju je država već obezbedila.

Reciklaža bi mnogima odgovarala 

Stručnjaci, međutim, kažu da subvencije treba dati i onima koji bi vozila stara 17 ili 18 godina zamenili novijim.

Za sada tu privilegiju imaju samo taksisti sa donacijom od 8.000 evra bez obzira na to koja vozila kupuju. Reciklaža i metoda "staro za novo" za većinu bi bile spas, ali i brza zabrana uvoza automobila koji su već ekološki otpad u Evropi.

"Treba podići kriterijume da se ne voze više motori 'evro 3', a sa električnim šta bude. Mali smo mi da bismo se trkali u toj oblasti. Makar da ne dozvolimo evro 3, 4 i 5 – to bi bilo dovoljno", kaže Miloš Vasić sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Interesantna je i inicijativa biciklista iz Novog Sada koji traže da i njima država da subvenciju za kupovinu električnih skutera ili bickala. Oni kažu da bi time dobili mnogo jer jedan dobar bicikl košta i do 2.000 evra, a uopšte ne zagađuje životnu sredinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE