Obrenovac, 21.02.2020

ODMAH BACITE POGLED NA PASOŠ


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.03.2019.
Zbog ovoga bi mogli da vas vrate sa granice čim krenete na odmor

Foto:Printscreen
Većini građana Srbije u narednih godinu dana isteći će biometrijski pasoši čije je uvođenje u Srbiji počelo pre tačno deset godina, koliki je i rok njihovog važenja. To je stvorilo velike gužve na šalterima, a sve su šanse da će one biti sve veće i veće kako se leto približava.

Većina prvih biometrijskih putnih isprava izdata je između 2009. i 2010. godine, što znači da im rok ističe ove i naredne godine.

Zato pogledajte kada vam ističe pasoš i ne dajte se zavarati ako vidite da ističe za šest meseci, jer to ne znači da toliko dugo uz pomoć ovog dokumenta možete da putujete.

Gotovo sve evropske zemlje imaju isto pravilo - u njih može da se uđe samo putnik čiji pasoš važi najmanje tri meseca, dok za egzotičnije zemlje ide i do šest medeci. Samo dan manje od ovog roka dovoljan je razlog da vas, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice, ili vam odbiju čekiranje davno kupljene avionske karte.

- Početkom marta sam išao da zakažem termin za podnošenje zahteva za zamenu pasoša, dobio sam 22. april. Gužve su ogromne, ne može da se diše, a na pasoš mogu da čekam dva meseca, tako da se sada plašim da mi je putovanje koje sam planirao početkom juna pod znakom pitanja - priča Slobodan P. za Telegraf.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da preduzimaju sve neophodne mere kako bi se poslovi izdavanja biometrijskih dokumenata odvijali brzo i nesmetano.

- U ovom periodu, usled isteka roka važenja putnih isprava, povećan je broj zahteva građana za izdavanje putnih isprava - potvrđuju za Telegraf u MUP-u.

Građani imaju mogućnost da putem portala "E-uprave" zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave za narednih 60 kalendarskih dana. Takođe, policijski službenici primaju i zahteve koji nisu na ovaj način zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata, u cilju ostvarivanja prava svih zainteresovanih građana da pribave putnu ispravu.

A da li, za svaki slučaj, možemo sada da menjamo pasoš kome rok ističe za više od pola godine?

- Zakonom o putnim ispravama regulisano je da se licu koje poseduje pasoš čiji rok važenja nije istekao na zahtev može izdati nova putna isprava ako je ista popunjena, zatim ukoliko je oštećena ili dotrajala, pa ne može da služi svojoj svrsi, ukoliko je došlo do promene ličnih podataka imaoca putne isprave, ako fotografija na putnoj ispravi ne odgovara izgledu lica, kao i ukoliko strana država odbije da izda vizu i reguliše boravak, jer preostali rok važenja putne isprave iznosi manje od šest meseci - objašnjavaju u MUP-u.

Građani kojima je do isteka roka važenja pasoša ostalo duže vreme, mogu se obratiti zahtevom za izdavanje novog pasoša organizacionoj jedinici ovog Ministarstva po mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, navodeći tom prilikom okolnosti konkretnog slučaja, a koje opravdavaju zahtev za izdavanje nove putne isprave.

Na šaltere su pohrlili i žitelji iz dijaspore kojima je mnogo jednostavnije da zahtev za novi pasoš predaju u Srbiji, nego u konzulatu Srbije u zemlji u kojoj žive.

PROCEDURA ZA ZAMENU PASOŠA

Dokumenta potrebna za vađenje novog pasoša su važeća lična karta, pasoš čiji je rok istekao, dokaz o uplaćenim naknadama od 3.000 i od 600 dinara i dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti, ukoliko se zahteva brzinsko izdavanje putne isprave.

Nadležni su dužni da pribave uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih, ali građani mogu i sami da ih pribave, ukoliko im ne odgovara pribavljanje podataka po službenoj dužnosti u roku od 15 dana, a kako bi njihov zahtev bio rešen u što kraćem roku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE