Obrenovac, 20.01.2020

VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJAČE ŽIVOTINJA


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2019.
Sakupljeno 30.000 potpisa za OVU INICIJATIVU

Foto:Thinkstock
Preko 30.000 potpisa za veće kazne za zlostavljanje životinja, kroz inicijativu koju je pokrenula ORCA, izazvalo je brzu reakciju nadležnih. Složnost građana i udruženja za zaštitu životinja podstakla je Ministarstvo pravde da predloži veće kazne za zlostavljače.

Ministarstvo pravde je u svom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidelo povećanji kazni za zlostavljanje i ubijanje životinja. Umesto dosadašnje kazne od jedne godine, zlostavljačima životinja pretiće kazna od DVE GODINE zatvora, a organizatore borbi životinja čeka zatvorska kazna između ŠEST MESECI i tri godine (umesto dosadašnjih tri meseca do dve godine).

Cilj izmena Krivičnog zakonika koje je predložilo Ministarstvo pravde je revidiranje sankcija za najteža krivična dela, poput krivičnih dela teško ubistvo, silovanje koje za posledicu ima smrt, obljuba na detetom i nemoćnim licem sa smrtnom posledicom i slično.

Pored povećanja kazni za zlostavljanje životinja, ova inicijativa obuhvata i predloge za:

- Definisanje napuštanja životinja kao krivično delo;

- Propisivanje mogućnosti kažnjavanja za pokušaj izvršenja krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja;

- Utvrđivanje još dve mere obezbeđenja: oduzimanje životinje i zabrana držanja životinje u slučaju izvršenja krivičnog dela zlostavljanja i ubijanja životinja

- Proširivanje formulacije krivičnog dela borbe životinja toko što bi se kažnjavale sve borbe, a ne samo one organizovanje iz koristoljublja;

- Drago nam je što je Ministarstvo pravde predložilo povećanje kazni za zlostavljanje i ubijanja životinja, prepoznajući povezanost nasilja prema životinja i ostalih oblika nasilja u društvu. Za nas je ovo samo prvi, ali veoma značajan korak ka neophodnim promenama u krivičnopravnog zaštiti životinja na kojima radimo - dodatno ohrabreni podrškom građana i udruženja za zaštitu životinja - izjavio je ovim povodom, Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE