Obrenovac, 28.02.2020

UNIFORME OSNOVACA KROJI DŽEP RODITELJA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 25.03.2019.
Projekat školske odeće, dugo najavljivan, propao zbog nedostatka novca

Foto:N1
Ideja o uvođenju đačkih uniformi u osnovne škole uvek je imala svoje zagovornike i protivnike. Dok jedni tvrde da bi nošenje odela u školama sprečilo diskriminaciju među učenicima, drugi smatraju da je to zastarela ideja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvođenje uniformi prepustilo je školama, a nedostatak novca je glavni razlog zbog kojeg učenici i dalje nisu uniformisani.

Kako bi se utvrdilo da li su roditelji saglasni sa uvođenjem uniforma resorno ministarstvo je početkom školske godine u osmoletkama sprovelo anketu.

- Ona je pokazala da roditelji i učenici nisu prihvatili ideju, najviše iz finansijskih razloga - objašnjavaju, za "Novosti", iz nadležnog Ministarstva. - Problem nastaje jer škole nisu u mogućnosti da obezbede donatore koji bi finansirali uniforme.

Iz Ministarstva poručuju da se i dalje zalažu za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici.

- Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem reafirmacije vaspitne uloge škole i razvoja osećaja pripadnosti. U pojednim slučajevima škole su obaveštavale ministarstvo o tome da će istrajati u ostvarivanju ove ideje - poručuju iz ovog resora. - Smatramo da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju, kao i da će se na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane.

Ipak, osnovne ali i srednje škole, koje niko ne spominje, nisu u obavezi da uvedu uniforme, jer ne postoji precizno definisan zakon koji bi regulisao ovu oblast.

OŠ "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu prva je u Srbiji uvela uniforme, još pre 13 godina, i jedina je u kojoj je njeno nošenje obavezno.

- Uniforme redovno nose osnovci u svim razredima, a za nenošenje preti četvorka iz vladanja - kaže Lidija Petrovski, pomoćnik direktora OŠ "Dr Jovan Cvijić". - Modele i amblem škole koji krasi uniforme kreirali su učenici na časovima likovnog.

Jedna od retkih škola u Beogradu koja ima uniforme je OŠ "Nikola Tesla" u naselju Vinča. Brendirane uniforme sa potpisom dizajnerke Dragane Ognjenović pre dve godine obukli su i tadašnji prvaci iz OŠ "Sveti Sava" iz Vrčina.

- Uniforme koje su tada kreirane obezbeđene su uz pomoć Ministarstva i učenici ih i dalje nose - ističe Dobrica Sinćelić, direktor OŠ "Sveti Sava". - Pravilo u našoj školi je da uniforme nose učenici do četvrtog razreda, a projekat smo pokrenuli pre pet godina. Početkom ove školske godine uniforme za prvake su platili roditelji, ali naš kolektiv od ideje nošenja uniforma neće odustati i trudićemo se da uskoro i stariji učenici dobiju školsko odelo.

Međutim, dok se ne nađe potreban novac kako bi se svi učenici uniformisali u školu će dolaziti ko kako želi, jer ne postoji jedinstveni dokument o pravilima oblačenja. Tačnije, kodeks odevanja u osmoletkama nije regulisan na nivou države, već aktom svake škole. Ono što se zabranjuje su mini-suknje, duboki dekoltei, goli stomaci i kratke bermude.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE