Obrenovac, 06.06.2020

U NOVOGRADNJI NEMA VIŠE PLUTE I TRSKE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 25.06.2019.
Novi standardi gradnje podrazumevaju i drugačije materijale

Foto:Shutterstock
Standardi novogradnje podrazumevaju termoizolacine materijale koji u najvećoj meri doprinose uštedi energije bilo zimi, kada treba sačuvati toplotu u domu ili leti, kada se treba sačuvati od toplote. U oba slučaja koriste se uglavnom četiri vrste materijala.

Reč je, kako ističu građevinski stručnjaci, o stiroporu i stiroduru, mineralnoj kamenoj i staklenoj vuni, prefabrikovanim blokovima i pluti i trski.

- Stiropor, odnosno ekstrudirani polistiren sa oznakom EPS i stirodur ili ekstrudirani polisitien sa oznakom XPS imaju procentualno najveću primenu u Evropi, a još izraženiju u Srbiji. U odnosu prema mineralnoj vuni, taj odnos je u Evropi 60:40, a u Srbiji ide i do 80:20 u korist EPS i XPS - podvlači Vladimir Ćujić, master inženjer građevinarstva.

Mineralna vuna je, takođe, veoma efikasan termoizolacioni materijal, a može biti kamena ili staklena.

- Kamena je u pločama i koristi se za fasade, ravne krovove i slično, dok je staklena u rolnama i koristi se kao unutrašnja izolacija – objašnjava Ćujić. I prefabrikovani blokovi imaju svoju primenu u Srbiji.

- Postoje takozvani termoblokovi koji se proizvode kod nas i imaju određena termoizolaciona svojstva iako se radi o konstruktivnim blokovima. Ipak, ovi blokovi nemaju takva svojstva da u potpunosti zamene termoizolaciju. Sa druge strane, korišćenjem ovakvih blokova svakako se smanjuje potrebna debljina termoizolacije za postizanje istovetnog termoizolacionog efekta – naglašava Ćujić.

Konačno, pluta i trska više asociraju na prošla vremena nego na novogradnju pošto se u današnjem industrijskom svetu veoma retko koriste. Inače, stiropor, stirodur i mineralna vuna imaju slične termoizolacione karakteristike.

- Najveća prednost stiropora, odnosno stirodura je njegova cena i njegove ekološke karakteristike. Izuzetno je ekološki zdrav materijal. Stiropor je, na primer, procentualno sastavljen čak 97-98 odsto od čistog vazduha, a istovremeno je reč o materijalu koji je vrlo lagan, pa samim tim i manipulativan. S druge strane, podnosi prilično velika mehanička opterećenja – objašnjavaju građevinski stručnjaci.

Stirodur ima i dodatnu veliku prednost u tome što jako dobro zaptiva vlagu.

- Zatvorenost ćelijske strukture mu je minimalno 95 odsto, pa se ugrađuje svuda gde postoji dodir sa vlagom ili vodom kao što su temelji, podrumski zidovi, sokle, ravni krovovi – kažu građevinski stručnjaci.

Najveća prednost mineralne vune je pak u tome što je u pitanju negorivi materijal, pa je zbog toga neizostavan u visokogradnji solitera, zgrada viših od 22 metra, kao i u izgradnji javnih objekata poput bolnica ili škola u kojima se kreće veliki broj ljudi.

- Sem toga, vuna je i odličan izolator od vazdušne buke pa se ugrađuju i zbog toga na fasadama dok, na primer, stiropor ploče pružaju zaštitu od udarne buke, pa se ugrađuju u podove međuspratnih konstrukcija - apostrofiraju građevinski stručnjaci. Kada je reč o prefabrikovanim blokovima, njihova velika prednost je brza gradnja objekta.

- Gradnjom tih blokova istovremeno se postiže i određeni stepen termičke izolacije iako ovaj blok ne predstavlja apsolutnu kompenzaciju za termoizolacioni materijal – podvlače građevinski inženjeri. Na kraju, plus plute i trske je u tome što se radi o potpuno prirodnim materijalima.

- Međutim, veliki im je nedostatak činjenica da se u današnjem svetu ne nude u nekom konzistentnom obliku. One su korišćene uglavnom prethodnih vekova - kažu građevinski stručnjaci.

Cena igra značajnu ulogu

Stiropor i stirodor su jeftiniji od kamene vune i to je osnovni razlog zbog kojeg se više koriste u Srbiji.

- I jedni i drugi materijali su sigurno materijali budućnosti, s tim što se u individualnoj gradnji koriste najviše stiropor i stirodur – tvrde građevinski stručnjaci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE