Obrenovac, 14.11.2019

OPREZNO S POKLONIMA ZA DOKTORE


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2019.
U suprotnom ćete imati veliki PROBLEM SA ZAKONOM

Foto:Profimedia
Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, prenose beogradski mediji.

U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji".

Tako na primer lekaru možete pokloniti viski Balantajns čija je vrednost oko 1.700 dinara, ali ne možete pokloniti Čivas koji košta preko 4.000 dinara.

Takođe, možete pokloniti cveće, ali skromnije bukete koji ne prelaze gore navedenu sumu.

U srpskom narodu je ustaljena praksa da se doktorima nosi sve, pa i celo prase na ražnju. Sada po novom zakonu moći ćete eventualno komad sušenog mesa od kilogram i po da poklonite.

Kako na "ražanj", neki su navikli da odnose domaću rakiju koja u proseku košta 1.000 dinara te u zavisnosti od vrste (šljiva, jabuka, kruška...) od sada ćete moći da poneste maksimalno 2,5 litara.

Čokolade, bombonjere i ostali slični slatkiši koji su uobičajeni da se nose za "čast" za sada su i dalje u opticaju, te njih možete redovno poklanjati kao znak pažnje.

Na satove, parfeme, nakit zaboravite ukoliko ne želite da kako sebi tako i doktoru napravite problem.

S tim u vezi, vaša lepa reč, kafa i čokolada dovoljan su znak zahvalnosti prema doktoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE