Obrenovac, 08.08.2020

ŽUTE SE KAO DA SU OD ZLATA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2019.
U opticaj puštene kovanice sa obeležjem 2019. godine

Foto:Tanjug/Filip Krainčanić
Narodna banka Srbije pustila je juče u opticaj prve količine kovanog novca apoena od 5, 2 i 1 dinar predviđene za ovu godinu sa obeležjem godine kovanja "2019".

Na godišnjem nivou, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena.

Do sada su u upticaj puštene kovanice sa godinama izrade "2013", "2014", 2016", "2018", a sada slede i novčići sa oznakom "2019" na kojima osim izmene godine, drugih izmena nema.

Praksa je svuda u svetu pa tako i u Srbiji da se kovani novac izrađuje od materijala koji odgovaraju ceni koštanja izrade i same nominalne vrednosti novca, kaže za Tanjug direktor Odeljenja za izdavanje gotovog novca u Sektoru za poslove sa gotovinom NBS Nikola Reljić.

"Programom izrade novčanica, opticajnog i numizmatičkog novca i meničnih blanketa za potrebe Narodne banke Srbije u ovoj godini, između ostalog, predviđena je izrada kovanog novca, sa delimično izmenjenim obeležjima, u smislu da na licu kovanog novca tih apoena stoji godina kovanja 2019", navodi Reljić.

Zalihe kovanog novca, koji je izrađen po programu izrade iz prethodnih godina svedene su na minimum. Prema definisanoj dinamici izrade kovanog novca po programu za 2019. godinu, prve količine kovanog novca apoena od 5, 2 i 1 dinar već su preuzete u centralni trezor.

Do kraja godine sledi sukcesivna izrada celokupne količine predviđene programom izrade.

Na godišnjem nivou, kaže Reljić, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena, tako da će zadovoljavanje potreba gotovinskog platnog prometa biti iscrpljene postojeće zalihe sa oznakom kovanja "2018" i ranije.

Zatim sledi isplata kovanog novca sa oznakom godine kovanja "2019", a prema dinamici izrade.

Propisima je tačno definisano kako kovanice moraju da izgledaju, poput tehničkih karakteristika, mase, prečnika ili sastava materijala od kojeg je kovani novac izrađen, kao i oznake državnosti na njemu, naziv Republike Srbije, grb, oznaka Narodne banke Srbije...

U našoj zemlji se inače, kovani novac izrađuje od čeličnog jezgra koji je presvučen slojem bakra koji podseća na kovanice koje su ranije izrađivane od legure bakra, cinka i nikla.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE