Obrenovac, 12.08.2020

ROK ZA PREREGISTRACIJU JE 5. MART


Izvor: Espreso.rs/Agencije,Lokalne novine | Obrenovac, 28.01.2020.
Ako to ne uradite, slede prijave i oduzimanje

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Rok za zamenu isprava o oružju ističe 5. marta i do tada vlasnici mogu podneti zahtev za preregistraciju oružja iz B kategorije, objavljeno je na sajtu MUP-a Srbije.

U B kategoriju spada vatreno oružje sa kratkom i dugom cevi, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima, a ne spadaju automatsko, oružje skriveno u drugim predmetima i oružje sa prigušivačem.

Zahtev za preregistraciju oružja iz ove kategorije podnosi se lično, u organizacionoj jedinici MUP-a po mestu prebivališta, navodi se u obaveštenju, a tom prilikom se donosi oružje na uvid.

"Prilaže se uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja ne starije od mesec dana, dokaz o opravdanosti razloga za posedovanje oružja", navodi se u informaciji MUP i dodaje da vlasnik sam može pribaviti uverenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili će to pribaviti MUP.

Kako bi razlozi za posedovanje oružja zbog lične bezednosti bili opravdani, neophodno je učiniti verovatnim da bi ona mogla biti ugrožena zbog prirode posla ili drugih okolnosti.

Za lovačko oružje neophodna je ispunjenost uslova za posedovanje lovne karte, a za sportsko oružje neophodno je uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljaškoj organizaciji, navodi se u informaciji MUP-a.

Tokom postupka preregistracije policijski službenici utvrđuju da li su ispunjeni uslovi propisani za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.

Preregistracija, odnosno zamena isprava o oružju, obuhvata i građane koji su isprave o oružju dobili po starom zakonu, donetom 1992. godine i dopunjavanom do 2013. godine.

Za neispunjavanje zakonskih obaveza po novom Zakonu o oružju i municiji iz februara 2019. godine zaprećena je prekršajna odgovornost, upozorio je MUP, a uz nju postoji mogućnost oduzimanja oružja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE