Obrenovac, 05.04.2020

BESPLATNO TESTIRANJE U NEDELJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.11.2019.
Proverite HIV status od 9 do 14 sati u Gradskom zavodu

Foto:Shutterstock
Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom "Društvo doprinosi napretku", a zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u nedelju 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Testiranje je predviđeno u periodu od 9 do 14 sati, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje, koji ističe značaj testiranja HIV statusa.

Kako navode, osnovni preduslov za da dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i što pre započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima.

Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje.

Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano.

Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi "90-90-90" - dijagnostikovati HIV kod 90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 90 odsto pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90 odsto lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status, navodi Gradski zavod za javno zdravlje i ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE