Obrenovac, 07.06.2020

TRAŽE STATUS SLUŽBENIH LICA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2019.
Sudski veštaci u Srbiji žale se na pritiske i klijenata i suda

Foto:Marina Lopičić/Ilustracija
Pritisci na sudske veštake da donesu ovakvu ili onakvu procenu česti su i dosta mojih kolega je napustilo ovu profesiju jer ne žele da rizikuju bezbednost zbog 100-200 evra, kaže Milić Đoković, predsednik Udruženja procenitelja i sudskih veštaka. Zato se veštaci zalažu da dobiju službeni status, kao advokati, notari ili procenitelji.

- Na osobe sa statusom službenog lica pritisci su manji, a za napad je zaprećena kazna daleko veća, od tri do 10 godina zatvora. Sada bukvalno nemate kome da prijavite pritisak, jer ga je veoma teško dokazati, kaže Đoković.

Sudski veštaci, kojih u Srbiji ima 6.800, i bez kojih gotovo da je nemoguće okončati bilo koje suđenje, nezadovoljni su jer je u toku priprema novog zakona o njima - ali bez njihovog učešća. U radnoj grupi su, po rečima Nikole Dragovića, predsednika Sindikata sudskih veštaka, predstavnici sudstva, tužilaštva i advokature, ali ne i veštaci.

- Pre mesec i po smo pismeno tražili od Ministarstva pravde da nas implementira u radnu grupu, ali još nismo dobili odgovor, kaže Đoković.

Prema Dragovićevim rečima, veštaci već dve godine bezuspešno pokušavaju da dobiju prostorije u nekom sudu, u kom bi stalno bio dežurni veštak. On bi bio spona između suda i svojih kolega.

- Želja nam je i da napravimo biblioteku analiza i stručnih mišljenja, koji bi pomogli sudskoj praksi i samim veštacima da primenjujuju neka efikasna rešenja, kaže Dragović.

Registar veštaka vodi Ministarstvo pravde, a u njemu se dele na 1.080 specijalnosti iz 35 oblasti. To je nekoliko puta više nego u Evropi, koja poznaje 350 specijalnosti, a Sindikat sudskih veštaka napravio je svoju kategorizaciju sa 420. I to je jedan od razloga zašto veštaci misle da je bitno da učestvuju u zakonskom uređenju svoje oblasti.

Takođe predlažu uvođenje SMS centra za ravnomeran izbor veštaka, da bi se sprečilo da samo "miljenici" dobijaju poslove, a kažu i da imaju gotovo rešenje za aplikaciju. Prema Đokovićevim rečima, nedopustivo je da u istom slučaju postoje suprotna mišljenja veštaka.

U MIinistarstvu pravde je potvrđeno da se radi na novom zakonu o sudskim veštacima:

- U fazi izrade je prvi radni tekst nacrta, što će biti polazna osnova za dalji rad. Predmet zakona biće mehanizmi kontrole rada, kao i samo imenovanje veštaka. Radna grupa će razmotriti i da li će postojati komora sudskih veštaka, kao i pitanje edukacije i provere stručnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE