Obrenovac, 02.04.2020

NIKAD VEĆE INTERESOVANJE ĐAKA ZA PETNICU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2019.
Veliki broj darovite dece dolazi iz zemalja iz regiona

Foto:Printscreen
Više od 1.300 srednjoškolaca iz Srbije i zemalja regiona od sredine januara krenuće na naučne seminare i kampove u Istraživačkoj stanici Petnica u Valjevu, koja je završila proces izbora novih polaznika za obrazovne programe u 2020. godini. Prijavljenih je bilo, kako kažu u Petnici, kao nikada do sada.

Naime, na konkursu za učešće na obrazovnim programima u sledećoj godini Istraživačkoj stanici Petnica se prijavilo preko 2.000 zainteresovanih srednjoškolaca iz svih krajeva naše zemlje, ali i Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Porast broja prijavljenih učenika od oko 20 posto predstavlja rekordno interesovanje za obrazovne programe ove prestižne evropske institucije za dodatno obrazovanje darovitih đaka i studenata.

- Tim koji je pregledao sve pristigle prijave činilo je sto stručnih radnika i saradnika IS Petnica. Svi oni su naučnici, profesori, ili postdiplomci, i imaju i veliko pedagoško iskustvo u Petnici. Svaka prijava detaljno je pregledana tokom petodnevnog procesa selekcije nove generacije Petničara – kaže Nikola Božić, programski direktor IS Petnica.

Programi u Petnici traju cele godine i odvijaju se u sezonskim ciklusima. Svaki polaznik na nekoj od 20 disciplina prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, u ovoj jedinstvenoj naučno-obrazovnoj instituciji u ovom delu Evrope može na četiri ili pet seminara godišnje provesti i po mesec dana.

Tokom boravka u Petnici oni na raspolaganju imaju najmodernije laboratorije, naučnu operemu, računare, biblioteku, resursni centar...

Pod nadzorom svojih mentora sa poznatih domaćih i stranih naučnih instituta i fakuleta ovi talentovani srednjoškolci realizuju svoje male naučne projekte.

- Od završetka rekonstrulcije i izgradnje, i nabavke nove naučne opreme, pre nekoliko godina, broj zainteresovanih za programe u Istraživačkoj stanici stalno raste. Zainteresovanih učenika iz Slovenije i Hrvatske je u takođe sve više, a raste i broj studenata univerziteta koji dolaze iz celog sveta na programe na engleskom jeziku - kaže Božić.

Oblasti nauke u kojima će svoje prve korake srednjoškolci praviti već od početka naredne godine su astronomija, matematika, fizika, elektronika i robotika, računarstvo, biologija, hemija, biomedicina, geologija, geografija, istorija, antropologija i sociologija, psihologija, lingvistika, arheologija, kao i dizajn i četiri interdisciplinarna programa koja okupljaju grupe naučnih disciplina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE