Obrenovac, 20.05.2019

POSTOJE USLOVI KOJE MORATE DA ISPUNITE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2018.
Ne možete da se odreknete srpskog državljanstva tek tako...

Foto:Telegraf/Shutterstock/Profimedia/Alamy
U trenutku kada neko poželi da se odrekne državljanstva Republike Srbije, postoji niz postupaka koje treba da uradi, ali takođe ima mogućnost da nakon nekog vremena promeni odluku i zatraži državljanstvo ponovo. 

Državljaninu Republike Srbije, državljanstvo Republike Srbije prestaje otpustom ako podnese Zahtev za otpust i ako ispunjava sledeće uslove:

- da je navršio 18 godina života

- da nema smetnji u pogledu vojne obaveze

- da je izmirio poreze i druge zakonske obaveze u Republici Srbiji

- da je regulisao imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema licima koja žive u Republici Srbiji;

- da se protiv njega u Republici Srbiji ne vodi krivičan postupak za krivična dela za koja se goni po službenoj dužosti, a ako je u Republici Srbiji osuđen na kaznu zatvora da je tu kaznu izdržao

- da ima strano državljanstvo ili dokaz da će biti primljen u strano državljanstvo

Važno je znati da za državljane Srbije, koji su izvršili zakonsku obavezu uvođenja u vojnu evidenciju, ne postoji smetnja za otpust iz državljantsva.

Država je odbila samo tri odsto građana koji su tražili otpust iz državljanstva, a reč je uglavnom o muškarcima koji se nisu prijavili za uvođenje u vojnu evidenciju.

GDE I KAKO?

Postupak za prestanak državljanstva pokreće se zahtevom. Zahtev za prestanak državljanstva podnosi se lično ili preko punomoćnika. Za lice lišeno poslovne sposobnosti zahtev podnosi staralac, a za dete do navršene 18. godine života zahtev podnosi roditelj, odnosno daje pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom, s tim što je za dete starije od 14. godina potrebna i njegova saglasnost.

Zahtev se podnosi organu unutrašnjih poslova po mestu prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva. Može se podneti i preko nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, koje će ga proslediti ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove.

Podnosiocu zahteva za prestanak državljanstva izdaje se potvrda o podnetom zahtevu.

U postupku za prestanak državljanstva ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove odlučuje rešenjem. Pravosnažno rešenje o prestanku državljanstva, ministarstvo je dužno da dostavi organu nadležnom za evidenciju državljana.

ZBOG ČEGA SE ODRIČU DRŽAVLJANSTVA?

Najčešći razlog je odlazak u određene zemlje koje ukoliko želite da vam izdaju pasoš, traže da se odreknete svog.

Države koje ne tolerišu dvojno državljanstvo su: Nemačka, Poljska, Monako i Andora, kao i Crna Gora.

Neki od razloga za raskidanje su regulisanje statusa u inostranstvu zbog sklapanja braka, spajanja porodice ili školovanja.

AKO SE PREDOMISLIŠ?

Građani kojmi su odlučili da raskinu formalnu vezu sa zemljom svog rođenja, ne čine to konačno i bez mogućnosti promene.

Kako bi ponovo postali punopravni građani Srbije neophodno je da podnesu zahtev za prijem u državljanstvo i izjavu da Srbiju smatraju svojom zemljom. Dok rešenje o otpustu iz državljanstva košta 31.250 dinara, za prijem se plaća oko 17.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE