Obrenovac, 20.01.2020

KOLIKO JE ZAPRAVO ZASTUPLJENA RODNA RAVNOPRAVNOST?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2019.
Studenti smatraju da su muškarci u Srbiji diskriminisani

Foto:Printscreen
Studenti smatraju da društvo u Srbiji i dalje toleriše porodično nasilje, a nejednaka raspodela kućnih poslova i nasilje u porodici najčešći su vidovi rodne neravnopravnosti, pokazalo je istraživanje "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o rodnoj ravnopravnosti u Republici Srbiji".

Kako piše "Blic", ovo istraživanje sproveo je Centar za međunarodnu javnu politiku na uzorku od 1.403 ispitanika, studenata fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Većina akademaca smatra da je vidljiva neproporcionalna zastupljenost žena na mestima gde se donose ključne odluke kako u javnoj tako i u privatnoj sferi, kao i da je znatno veća stopa nezaposlenosti žena u odnosu na muškarce. Više od polovine studenata, njih 53,5 odsto, izjasnilo se da je Srbiji rodna ravnopravnost delimično zastupljena.

Koordinator Sektora za istraživanje javnog mnjenja Lazar Subotić rekao je da je istraživanje potvrdilo neke postojeće teze, ali da su pojedinim rezultatima do kojih su došli bili iznenađeni.

"Najveće iznenađenje za nas je da su muškarci u Srbiji, prema mišljenju studenata UB, diskriminisani. Takođe, muški studenti smatraju da su i u brakorazvodnim parnicama diskriminisani prilikom dodele starateljstva nad decom i imovinom", rekao je Subotić.

Kako je istakao, situacija u Srbiji u proteklih nekoliko godina je napredovala i naša zemlja se, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju u rodnoj ravnopravnosti, sada nalazi na 40. mestu od 144 zemlje.

Kao najveće probleme sa kojima se žene suočavaju u Srbiji akademci su naveli seksualno uznemiravanje, nasilje u porodici, ali i usklađivanje materinstva sa karijerom. Još jedan od problema leži i u nejednakoj plati između polova, kao i manje učešće žena na rukovodećim pozicijama. A za sve korenite promene, koje su ovom društvu neophodne kako bi ove rodne razlike nestale, potrebno je vreme, smatraju stručnjaci.

"To što smo u 21. veku i što se nama puni glava sa političkim pamfletima, ne vredi, jer sredina prosto ima svoja pravila ponašanja koja se vrlo teško menjaju. Ponašanja i društvene norme su kod nas uređena tradicijom, kulturom, svime onim što smo imali i što imamo i dalje, posebno u unutrašnjosti u manjim sredinama, a svi ti oblici ponašanja ostaju takvi i teško se menjaju", kaže za "Blic" socijalni psiholog Vesna Tomić.

A do promene kolektivnog društvenog ponašanja jedino se može doći istinskom promenom svesti naroda koja je, priznaje sagovornica "Blica", veoma dugotrajan proces.

"Plašim se da ljudi očigledno ne znaju šta znači promena svesti koja jedina može da dovede do promene ponašanja. To je dug proces, trajan proces, moraju za to da se stvore uslovi u sredini. A budući po rezultatima ovog istraživanja, sredina očigledno ne stvara uslove i onda to deluje kao prazna priča. Protiv sredine je vrlo teška, dugotrajna borba na apsolutno svim poljima", smatra Tomić.

Inače, istraživanje je još pokazalo da su studenti Univerziteta u Beogradu prilično liberalno orijentisani prema položaju LGBT osoba u Srbiji, ali postoje neke razlike kada je reč o pravima na sklapanje braka i usvajanje dece.

"Studenti Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta imaju negativan stav po pitanju braka i usvajanja dece LGBT osoba, dok su studenti nekih drugih fakulteta, kao što je Fakulteta političkih nauka, odgovorili pozitivno po tom pitanju", zaključio je Lazar Subotić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE