Obrenovac, 22.02.2020

ISTREBLJUJU SE NAMRGOĐENI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2018.
Državni službenici moraće da budu ljubazni kao u bankama

Foto:ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA
Kako komunicirati sa građanima i organizovati rad, kako treba da izgleda radni prostor, ali i kada se ide na pauzu - to će biti lekcije za službenike javne uprave koji će proći kroz Nacionalnu akademiju za javnu upravu.

Program je zamišljen u skladu sa ciljem da je građanima neophodno pružiti bolje javne usluge. Na obuku će ići kako službenici u ministarstvima, gradskim i opštinskim upravama, tako i zaposleni u drugim organima javne uprave - sudstvu, tužilaštvu, državnom pravobranilaštvu, ali i u samostalnim i nezavisnim državnim organima i organizacijama u koje spadaju: zaštitnik građana, Državna revizorska institucija, Republička izborna komisija, Agencija za borbu protiv korupcije, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge, Narodna banka Srbije...

Zaposleni će učiti kako se pružaju usluge građanima, sprovođenje propisa i služenje građana, digitalnu pismenost, timski rad, odnose sa javnošću, vođenje podataka, pripremanje i pisanje strategija, kreiranje javne politike i druge veštine.

Dražen Maravić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, kaže za "Blic" da je jedan od najvećih zadataka akademije "da razvije servisnu orijentaciju službenika".

- Cilj je da se službenici u budućnosti ponašaju onako kako se danas ponašaju zaposleni u bankama ili u osiguravajućim kućama. Trenutna situacija za nas predstavlja veliki izazov. Od službenika će se zahtevati da dobro poznaju svoj posao i da ga rade na ljubazan, prijatan i efikasan način i upravo to sve će se učiti na akademiji. Želimo da postignemo određeni standard ponašanja. Takođe će biti obuhvaćeno i to kako radnik održava radni prostor. Neće se moći, kao pre, ići na pauzu kada nije predviđeno vreme za nju, i neće biti više situacija da se jede u toku rada sa strankom - objašnjava Maravić.

On kaže da na Akademiji očekuju velike izazove i otpor službenika koji će neminovno doći sa promenama, ali naglašava da ih to neće pokolebati.

- Veliki deo posla će biti na rukovodiocima jer će oni voditi računa o tome kako se zaposleni ponašaju na šalterima. Oni će morati da rešavaju kako da promene način rada zaposlenih u javnoj upravi, kako da upravljaju promenama u svom resoru, ali i kako da se nose sa otporima koji će se javiti zbog ovih promena. Rukovodioci ranije nisu imali priliku da se usavrše u ovim oblastima u dovoljnoj meri, a to je neophodno kako bi se poboljšala usluga građanima - istakao je Maravić.

Ciljna grupa Akademije su svi zaposleni, ali neće odjednom svi oni prolaziti obuku.

- Svaki državni organ je samostalan i rukovodioci će imati zadatak da prepoznaju koja će grupa zaposlenih ići na obuku. Postojaće nekoliko varijanti, kada se završi obuka jednih, nastavljaće drugi, zatim, postojaće i fokusirana obuka, a konkretni zadaci će dolaziti od ministarstava, dok će određeni zaposleni prolaziti obuke koje su određene zakonom. Zato prvenstveno imamo u planu da uložimo u znanje, odnosno obuku rukovodilaca - dodaje Maravić.

Obuke se već sprovode od marta i akademskog su tipa.

- Obuke traju dva, tri dana i obavljaju se u toku radnog vremena. Nekada je to ceo dan, a nekada nije, u zavisnosti od problematike. U pitanju su klasična predavanja ili radionice. Koristi se mentorstvo koje je naročito važno u odnosu rukovodilac-službenik. Pravi početak rada akademije biće onda kada se za to dobije namenska zgrada u kojoj će biti trening centar, a to će biti na leto sledeće godine. Za sada se to sve odvija u našim kancelarijama. Vlada je opredelila zgradu za Nacionalnu akademiju koja će konkretno imati 12 učionica za obuku za jezike i računar - objasnio je Dražen Maravić.

Posledice za one koji se ne budu pridržavali pravila

Službenici koji ne budu želeli da se pridržavaju novih uputstava za rad snosiće posledice.

- Siguran sam da će biti takvih primera i zato će rukovodioci imati veliku odgovornost, a zaposleni koji budu odstupali od pravila trpeće posledice. Vladina služba za upravljanje kadrovima pružaće rukovodiocima stručnu pomoć ako imaju nerešiv problem. Sarađujemo sa Francuskom, Austrijom i Finskom, jer one imaju vrhunske administracije, dok nam je u planu za sledeću godinu uvid u to kako to rade Britanija i Nemačka. Želimo da učimo od najboljih i da primenimo najbolju evropsku praksu. Sve ove zemlje su se suočile sa istim izazovima, sa kojima se mi suočavamo - zaključuje Maravić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE