Obrenovac, 22.08.2019

'LEPA VEST' ZA DIVLJE TAKSISTE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2018.
Komunalni policajci ubuduće će moći da oduzimaju vozila

Foto:Pixabay
Komunalni policajci ubuduće će dobiti nova, veća ovlašćenja ukoliko Skupština Srbije usvoji Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ovim Predlogom zakona propisano je da u vršenju kontrole komunalni policajac ima pravo da zaustavlja i pregleda putnička vozila ako ponašanje ili delovanje vozača koji upravlja putničkim vozilom predstavlja kršenje odredaba ovog zakona iz delokruga komunalne policije.

Istim je propisano da je vozač dužan da zaustavi putničko vozilo kojim se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju ako komunalni policajac istakne stop tablicu. Verodostojnom ispravom kojom se dokazuje izvršenje prekršaja, odnosno privrednog prestupa smatra će se zapisnik i potvrda koje sačinjava komunalni policajac u vršenju kontrole.

Na ovaj način Komunalna policija će dobiti znatno veća ovlašćenja pre svega u borbi protiv divljih taksista.

"Ako u vršenju kontrole komunalni policajac utvrdi da taksi prevoz obavlja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje nema odobrenje, dužan je i ovlašćen da privremeno oduzme vozilo, sačini zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, izda potvrdu o oduzetom vozilu i bez odlaganja zapisnik i potvrdu dostavi Gradskoj upravi, odnosno upravi nadležnoj za inspekcijske poslove u oblasti saobraćaja”, stoji u predlogu Člana 156a.

Ipak, ove odredbe se ne bi smele odnositi na sva putnička vozila već samo na ona kojim se obavlja privredna delatnost prevoza putnika, jer komunalni policajac nema pravo da zaustavlja “obična” putnička vozila po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE