Obrenovac, 21.09.2019

NOVINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.11.2017.
Dualno obrazovanje u srednjim stru─Źnim ┼íkolama

Foto:Profimedia


´╗┐

Model dualnog obrazovanja bi─çe uveden u sistemu srednjeg stru─Źnog obrazovanja u Srbiji, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca, utvr─Ĺeno je Zakonom o dualnom obrazovanju koji je usvojila Skupština Srbije, a koji ─çe po─Źeti da se primenjuje po─Źev od školske 2019/2020.

Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva u─Źenje kroz rad, primenjiva─çe se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno ─Źetiri godine, kao deo srednjeg stru─Źnog obrazovanja i vaspitanja.

Šar─Źevi─ç je rekao da je 200 kompanija ispunilo uslove i kriterijume za uklju─Źivanje u dualno obrazovanje koje za sada ima 19 profila.

Zakonom je propisano da u─Źenik ima pravo na mese─Źnu naknadu za u─Źenje kroz rad u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, koju ispla─çuje poslodavac.

Tokom u─Źenja kroz rad kod poslodavca zabranjeni su diskriminacija u─Źenika, fizi─Źko, psihi─Źko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, a zabranjeno je obavljanje opasnog rada za decu.

Privredna komora Srbije ─çe proveravati ispunjenost uslova za izvo─Ĺenje dualnog obrazovanja kod poslodavca.

Me─Ĺusobni odnos škole i poslodavca ure─Ĺuje se ugovorom o dualnom obrazovanju, u pismenoj formi, najmanje na period od tri, odnosno ─Źetiri godine, a ugovor o u─Źenju kroz rad zaklju─Źuju poslodavac i u─Źenik, odnosno roditelj.

Zakon predvi─Ĺa i uslove za slu─Źaj raskida ugovora.

Registar ugovora o dulanom obrazovanju vodi─çe PKS.

Instruktor, zaposleni kod poslodaca, u saradnji sa koordinatorom u─Źenja kroz rad, realizuje, vodi i nadzire u─Źenje kroz rad kod poslodavca, a završnim, odnosnom maturskim ispitom proveravaju se i ste─Źene kompetencije.

Ciljevi dualnog obrazovanja su obezbe─Ĺivanje uslova za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija u skladu sa potrebama tr┼żišta rada, doprinos ja─Źanju konkurentnosti privrede Srbije, kao i omogu─çavanje zapošljavanja po završenom obrazovanju.

Plan i program nastave i u─Źenja, koji ─çe donositi resorni ministar uz prethodno mišljenje Nacinalnog prosvetnog saveta i Saveta za stru─Źno obrazovanja i obrazovanje odraslih, inovira─çe se svakih pet godina, ili u kra─çem roku ako to zahtevaju potrebe privrede i tehnološkog razvoja.

Obim u─Źenja kroz rad iznosi najmanje 20 odsto, a najviše 80 odsto od ukupnog broja ─Źasova stru─Źnih predmeta.

U─Źenje kroz rad se realizuje tokom školske godine u periodu od 8 do 20 ─Źasova, najdu┼że šest sati dnevno, odnosno 30 sati nedeljno, i to kod jednog ili više poslodavaca.

Struktura upisa u─Źenika za obrazovne profile dualnog obrazovanja bi─çe utvr─Ĺena u skladu sa potrebama privrede i mogu─çnostima daljeg školovanja, a u pripremi plana upisa u─Źestvova─çe i poslodavci.

Za kršenje zakona predvi─Ĺene su nov─Źane kazne od 5.000 do 100.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE