Obrenovac, 21.09.2019

DOBRA VEST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2017.
Uskoro posao za srpske lekare

Foto:Profimedia
Do kraja godine konkursi za 1.777 medicinara.

Zdravstvene ustanove u Srbiji raspisaće do kraja godine konkurse za ukupno 1.777 medicinskih radnika, pri čemu će moći da se zaposli 216 od oko 2.000 lekara koji na birou čekaju posao, pišu danas "Večernje novosti".

Kadrovsko pojačanje pratiće i usavršavanje, navodi beogradski dnevnik, napominjući da tačan broj specijalizacija koje će biti odobrene u septembarskom roku još nije definisan, a za ovaj rok pristiglo je čak - 1.500 zahteva.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, za zdravstvo praktično ne važi, ali se radna mesta u zdravstvenim ustanovama popunjavaju isključivo uz saglasnost posebne komisije Vlade Srbije, podseća se u tekstu.

"Pre tri godine suočili smo se sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova", kaže za "Novosti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako navodi, svaki 17. lekar u Srbiji bio je stariji od 60 godina, a posebno dramatično je bilo u pedijatriji, gde je većina specijalista imala između 50 i 55 godina života.

"Zato Ministarstvo zdravlja poslednjih godina vodi odgovornu i plansku kadrovsku politiku, usklađenu sa smernicama Vlade", kaže on, ističući da su, uz veliku podršku prethodnog premijera Aleksandra Vučića, ali i sadašnje premijerke Ane Brhanić, rešena mnoga goruća pitanja nasleđena iz prethodnog perioda.

U ta pitanja ministar ubraja višak nemedicinskog kadra, problem neugovorenih stomatoloških radnika, status medicinskih radnika sa KiM i mnoga druga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE