Obrenovac, 25.08.2019

SPRE─îITE ZLOUPOTREBE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2017.
Evo šta treba da uradite da vam izvršitelji ne zaplene stvari!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Prema Zakonu o izvršenju i obezbe─Ĺenju izvršitelji imaju pravo da vlasnicima stana popisuju stvari, iako du┼żnici nisu oni ve─ç njihovi podstanari.

Prema Zakonu o izvršenju i obezbe─Ĺenju izvršitelji imaju pravo da vlasnicima stana popisuju stvari, iako du┼żnici nisu oni ve─ç njihovi podstanari, objasnili su Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Istovremeno, navode da je Zakon vlasnicima stana obezbedio mehanizme zaštite svojine.

Odredbe Zakona o izvršenju i obezbe─Ĺenju, naime, prethodnih su dana izazvale polemike izme─Ĺu javnih izvršitelja i advokata, a u Ministarstvu ka┼żu da se popisivanjem stvari tre─çih lica (vlasnika stanova u kojima se du┼żnici trenutno nalaze), spre─Źavaju zloupotrebe.

"Time je Zakon predvideo sve potencijalne situacije koje ─çe onemogu─çiti du┼żnika da manevrisanjem osujeti poverioca i prikrije imovinu podobnu za izvršenje", ka┼żu u resornom ministarstvu.

Doga─Ĺa se, naime, da du┼żnik koji zna da ─çe do─çi do prinudnog namirenja njegovih dugova premesti stvari kod nekog tre─çeg lica i na taj na─Źin ih sakrije kako izvršitelj ne bi mogao da ih zapleni.

Kada Zakon ne bi tako nešto prepoznao izvršenje na pokretnim stvarima bi bilo potpuno onemogu─çeno, jer ne bi postojao mehanizam za spre─Źavanje zloupotreba, navode u Ministarstvu.

Tako─Ĺe napominju da je zakon predvideo mehanizme za zaštitu prava tre─çih lica koja bi u takvim slu─Źajevima zaista bila ošte─çena oduzimanjem stvari.

Tre─ça lica mogu najpre da ulo┼że prigovor javnom izvršitelju, a zatim i da podnesu tu┼żbu sudu.

U medijima se ovih dana ─Źuju razli─Źita tuma─Źenja odredbi Zakona o izvršenju i obezbe─Ĺenju, i dok s jedne strane izvršitelji tvrde da imaju pravo da popisuju stvari koje pripadaju vlasniku stana iako je pravi du┼żnik njegov podstanar, pojedini advokati ka┼żu da je takav stav "rezultat pohlepe" izvršitelja i pogrešnog tuma─Źenja zakona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE