Obrenovac, 21.09.2019

Evo koliko vredi srpski pasoš!


Izvor: Nomad Capitalist,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2017.
─îak ni stanovnici mnogih najrazvijenijih zemalja sveta ne mogu da otputuju tako lako kao Srbi!

Foto:Profimedia


´╗┐

Vrednost crvenog pasoša raste najbr┼że na svetu, a on omogu─çava lak prolazak u krajeve sveta, gde je za druge, pa i najbogatije dr┼żave, prava birokratska bitka da njihovi kro─Źe. Ovo je ocena portala "Nomad Capitalist" koji analizira zemlje sa ─Źijim se pasošima najlakše otisnuti na put.

Za one ro─Ĺene na zapadu, u razvijenim zemljama, putovanja nikada nisu predstavljala problem. Zato ameri─Źki i dr┼żavljani zapadnih dr┼żava ostanu u ─Źudu – zašto bi nekom bio potreban drugi pasoš.

Rejting iznena─Ĺenja

Kako zaklju─Źuje novinar portala "Nomad Capitalist", Vlada Srbije uradila je odli─Źan posao u me─Ĺunarodnim pregovorima poslednje decenije, što je rezultiralo putovanjima za koje nije potrebna poseta ambasadama.

Uopšteno, bezvizni re┼żim je u porastu. Šengenski sporazum EU je dodao 19 zemalja Aneksom II za samo dve godine, i dobar broj 61, zemalja iz kojih je mogu─çe do─çi u Evropu bez vize posle 2000. godine.

Šta naš pasoš ─Źini DOBRIM

Srpski pasoš zna─Źajno je uzleteo od 2009. godine

Na primer, Srbija je jedna od tri zemlje koje mogu bez vize da posete ujedno Evropu, Rusiju i Kinu (druge dve su Mauricijus i Sejšeli). Za Amerikance ruska viza je veliki problem, kineska nešto manji, ali ta dva su zajedno su veliki benefit. Gotovo da nema razvijene zapadne zemlje u kojoj je mogu─çe presko─Źiti redove na šalteru zbog Rusije i Kine.

Skoro istovremeno Srbija je ispregovarala ovaj benefit za Rusiju i Kinu, zatim za Izrael.

Slede─ça je na redu bila Turska, koja za dr┼żavljane SAD i pojedinim iz EU ima zahtev da nabave veoma laku e-vizu unapred, što košta 20 dolara.

Ulazak u druge zemlje bez iscrpne papirologije usledio je za Ukrajinu, Kazahstan, Brazil i Moldaviju, a na japanskoj nam zapadnjaci posebno zavide, kao ekstremno teškoj za dobijanje.

Prošle godine Srbi su dobili zeleno svetlo za put u Indoneziju, koja je, doduše, prakti─Źno svima otvorila vrata.

Kao dodatak, za nas ugovori iz bivše Jugoslavije i dalje su na snazi, pa i za zemlje u koje je teško u─çi, kao Kuba i Tunis.

Prema vestima, Srbija je u završnici pregovora sa isto─Źnim i zemljama Latinske Amerike, a nedavno su postignuti dogovori sa Iranom i Indijom.

Gde NE mo┼żete kao Srbin?

U osnovi, srpski dr┼żavljani ne mogu olako u zemlje u koje veoma malo njih i mo┼że da ide: SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Novi Zeland. Ove zemlje engleskog govornog podru─Źja nedostupne su za ve─çinu gra─Ĺana. Na┼żalost, iste dr┼żave imaju najoptere─çuju─çe zahteve za vizu, koji podrazumevaju pisanje pisama, pa deluje da ─çe i─çi i dotle tra┼że uzorak krvi.

Dok su za Srbiju evropske komšije, kao UK, nagoveštavale popuštanje u uslovima za vizu, to se nije dogodilo. U svakom slu─Źaju, ako anglofone zemlje i nisu nešto primamljive za vas, lepo ─çete pro─çi sa srpskim pasošem, a predvi─Ĺanja novinara "Nomad Capitalist" je da ─çe situacija biti samo sve bolja.

Razlog je jednostavan: ne samo da Srbija ima dosta prostora da se uzdigne nakon raspada Jugoslavije, nego je i spoljna politika dala pozitivne rezultate. Srbija te┼żi da popravi narušen ugled i ima prokativni pristup, koji još malo zemalja ima.

Do crvenog pasoša - ne tako lako

Ne mo┼żete lako da dobijete srpski pasoš. Novinar "Nomad Capitalist" naišao je na onlajn ponudu do "ekonomskog dr┼żavljanstva" za "mršavih" 100.000 evra, pa ipak, prime─çuje da ne postoji zvani─Źan na─Źin da se ovakvim putem do─Ĺe do njega.

On ipak uvi─Ĺa postojanje "sivog tr┼żišta", za one koji su u nekoj prednosti u odnosima sa predsednikom. Predsednik mo┼że da naturalizuje koga ho─çe, ─Źemu svedo─Źi nedavna dodela dr┼żavljanstva Stivenu Sigalu, prime─çuje ovaj novinar.

Nema legitimnog puta da se postane dr┼żavljanin brzim putem, br┼żim od li─Źnog ube─Ĺivanja predsednika Srbije da ga zaslu┼żujete.

U ostalim slu─Źajevima, morate da pratite uobi─Źajen put sticanjem rezidencije, boravljenjem odre─Ĺeno vreme u zemlji, i radom ka naturalizaciji.

Proces traje od 5 do 10 godina. u zavisnosti od razloga imigracije, mada ven─Źanjem sa srpskim dr┼żavljaninom mo┼żete postati gra─Ĺanin za oko tri godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE