Obrenovac, 21.09.2019

'ENERGENT BUDU─ćNOSTI' ve─ç koristimo i u Srbiji


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2017.
Evo šta ćemo sve s njim moći da RADIMO

Foto:Promo


´╗┐

Mo┼żda vam nije palo na pamet, ali za proizvodnju struje i grejanje doma─çinstava mo┼że da se koristi vodonik, kao i za baterije za laptop i mobilne telefone, vojne letelice... Mnogima poznat kao prvi element u periodnom sistemu, koji je zadavao glavobolju na ─Źasovima hemije, vodonik skladišten u takozvanim gorivnim ─çelijama, omogu─çava napajanje raznih vrsta ure─Ĺaja, a upravo na takvom projektu rade naši nau─Źnici u Vin─Źi.

U budu─çnosti, ka┼żu, mo─çi ─çemo da vozimo i automobile na vodonik, ali dva su glavna razloga zbog ─Źega to ve─ç ne radimo.
 

Bojan Radak, pomo─çnik direktora Instituta za nuklearne nauke "Vin─Źa", objasnio je da se rezultati razvoja vodoni─Źne energije ve─ç danas uspešno primenjuju.

- Uproš─çeno, doma─çinstva koja se napajaju gasom, sada imaju priliku da iskoriste vodonik i dobiju elektri─Źnu energiju – dodaje Radak.

Ovakav sistem su razvili naši nau─Źnici, zajedno sa kolegama iz Nema─Źke, Francuske i Španije, i on je u upotrebi. Novac za razvoj projekta koji predstavlja zna─Źajan iskorak u decentralizaciji elektrodistibutivnih mre┼ża, obezbedila je EU, a trajao je ─Źetiri godine, i njegova vrednost je bila 6,5 miliona evra – pri─Źa naš sagovornik.

Primena ovog principa u automobilskoj industriji bi trebalo da bude isplativa, barem kada za┼żivi u masovnoj proizvodnji i upotrebi. Naime, svi vode─çi svetski proizvo─Ĺa─Źi automobila su demonstrirali primenjivost vodoni─Źnih gorivnih ─çelija u automobilima, koji sa jednim punjenjem vodonika mogu pre─çi oko 400 km. Vodonik se u svim ovim modelima nalazi u specijalno izra─Ĺenoj boci pod pritiskom, a stanice za punjenje vodonikom su zna─Źajno jeftinije i pouzdanije. Brza startnost motora i nepostojanje emisije zaga─Ĺuju─çih gasova u atmosferu su najve─çe prednosti ovog sistema.

Konkurent fosilnim gorivima

U ─Źemu je onda problem? Prvo, u nedostatku platine koja je katalizator u ovakvim sistemima, a drugo - razvoj ove tehnologije preti da potisne proizvo─Ĺa─Źe fosilnih goriva.

- Prvi razlog je visoka cena gorivnih ─çelija, što zna─Źajno uti─Źe na cene automobila. Ova cena poti─Źe od visoke cene platinskih katalizatora u gorivnim ─çelijama, kao i visokih kapitalnih troškova ulaganja u potpuno novu tehnologiju izrade automobilskih agregata. Naime, postoje─çe tehnologije izrade motora sa unutrašnjim sagorevanjem bi morale biti zna─Źajno smanjene, a to zna─Źi gašenje ili prenamenu mnogih fabrika ─Źiji proizvodni program prati upotrebu fosilnih goriva – objašnjava Radak.

Drugi razlog je to što na Zemlji ne bi bilo dovoljno platine kada bi svi postoje─çi automobili bili pokretani pomo─çu vodoni─Źnih gorivnih ─çelija.

Široka primena gorivnih ─çelija u vojsci

Gorivne ─çelije su našle primenu u i razli─Źitim granama vojne industrije i koriste se kao izvori napajanja za bespilotne letelice, vozila, prenosive sisteme napajanja za vojnike, mobilne radarske i komunikacione sisteme, podmornice, brodove itd. Omogu─çavanje kontinuiranog snabdevanja elektri─Źnom energijom je uvek bila kriti─Źna tehnologija u ispunjenju takti─Źkih zahteva bojnog polja. Instaliranjem sistema gorivnih ─çelija mogu─ça je kontinuirana proizvodnja elektri─Źne energije na samom mestu primene, koja ne zavisi od distribuirane proizvodnje. Time se eliminišu recimo dalekovodi, koji ─Źine osetljive ta─Źke nesre─çe ili napada.

Prenosiv sistem napajanja za vojnike, takozvana energija vojnika, ─Źini sistem ukupne te┼żine ispod 3 kilograma, koji mo┼że davati 100 vati elektri─Źne struje, odnosno oko 1.5 kilovat-─Źasova utrošene energije.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE