Obrenovac, 15.02.2019

EVROPSKA KOMISIJA: Srbija krši pravila slobodne trgovine u vezi neopasnog otpada


Izvor: Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2018.
Evropska komisija uputila je vlastima u Srbiji dopis u kom se, između ostalog, ističe da je diskreciono odlučivanje Srbije po pitanju izdavanja dozvola kompanijama koje izvoze neopasni otpad 'preterano' i da može dovesti do potpune zabrane izvoza

Foto:Shutterstock
Time, kako se navodi, država Srbija krši odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Zbog ovoga, Evropska komisija predlaže što hitniji sastanak u Briselu, prenosi list "Danas".

"Insistiramo na tome da je diskrecija koju sprovodite u vezi sa procedurom izdavanja dozvola preterana i da de fakto vodi do potpune zabrane izvoza", ističe se u pismu direktorke za Zapadni Balkan EK Genoveve Ruiz Kalavera adresiranom na Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Zbog ovoga se, kako se navodi u dopisu u koji je Danas imao uvid, više kompanija od decembra 2017. žalilo direktno Evropskoj komisiji. U EK napominju kako Srbija ima diskreciono pravo kada se radi o izdavanju dozvola za proizvode koji su pokriveni Bazelskom konvencijom, ali da se ovde radi o izvozu otpada koji ne potpada pod Konvenciju, odnosno odnosi se na probleme sa izvozom neopasnog otpada, konkretno metala koji može da se koristi kao sekundarni sirovi materijal.

Trenutne procedure, napominje se u dopisu EK, stvaraju neopravdane barijere u trgovini EU i Srbije i zato se mogu smatrati kršenjem člana 36. SSP, prema kom, između ostalog, ne sme biti nikakvih kvantitativnih ograničenja uvoza ili izvoza.

"Komisija zadržava pravo da razmotri svaku moguću zaštitu u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveza koje je preuzela potpisivanjem SSP, naročito imajući u vidu da je Srbija u 2016. imala 100 miliona evra izvoza u EU", navodi se u pismu EK.

Vlada Grčke je početkom godine zatražila od vlasti u Srbiji da izmeni zakone koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje jer se postojećim, koji je prošle godine promenjen, krše pravila slobodne trgovine i samim tim i SSP. Ministarstvo za zaštitu životne sredine prošle godine je u dva navrata menjalo Pravilnik o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada, međutim, Danas ni posle dva dana nije dobio odgovor zbog čega je regulativa menjana, kao i da li je tačna ocena iz dopisa grčke Vlade (sada i EK) da Srbija ovim zakonskim rešenjima krši SSP.

Ostaje nejasno zbog čega država Srbija sada umesto da ukida dozvole za izvoz neopasnog otpada, jer za to u EU trenutno nisu potrebne dozvole, ona dodatno pooštrava proceduru za njihovo izdavanje. Srbija se u pregovorima sa EU, pritom, obavezala da će do kraja 2018. ukinuti dozvole za izvoz otpada, međutim, trenutno su one i dalje neophodne kompanijama koje se bave izvozom i koje na njih čekaju ponekad i do šest meseci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE