Obrenovac, 25.08.2019

EKONOMISTI ISTRA┼ŻILI


Izvor: Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2017.
Mu┼íkarci u Srbiji zara─Ĺuju znatno vi┼íe od ┼żena

Foto:Shutterstock


´╗┐

Posle završenog fakulteta plate muškaraca za skoro 40 odsto ve─çe su od plata koleginica, te tako prose─Źan visokoobrazovan muškarac zara─Ĺuje oko 90.000 mese─Źno, a jednako obrazovana ┼żena 65.000 dinara.

Uprkos sna┼żnom ja─Źanju dinara prema evru od po─Źetka godine prose─Źna neto plata ispla─çena u avgustu nije uspela da presko─Źi granicu od 400 evra (iznosila je 395 evra). Me─Ĺutim, sam prosek ne govori puno o tome kakva je struktura zarada u Srbiji, a ona odr┼żava veliku nejednakost, piše list "Danas".

Prema istra┼żivanju Gorane Krsti─ç i Jelene ┼Żarkovi─ç, profesorki Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dohodovna nejednakost u Srbiji je najve─ça u Evropi i iznosi izme─Ĺu 38 i 38,6 dok je prosek u Evropskoj uniji 31. Prema njihovom istra┼żivanju, najve─çi doprinos nejednakosti ─Źine razlike u zaradama.

Neki uvid u strukturu zarada Srbije daje polugodišnje statisti─Źko istra┼żivanje o zaposlenima i o zaradama zaposlenih koje objavljuje Republi─Źki zavod za statistiku takozvani RAD 1.

Tako je prema poslednjem istra┼żivanju ove godine obuhva─çeno nešto više od milion zaposlenih sa prose─Źnom neto platom od 50.337 dinara (dok je prose─Źna ispla─çena zarada za celu Srbiju u martu iznosila 47.814 dinara).

Nejednakosti u zaradama izme─Ĺu regiona i izme─Ĺu polova u Srbiji su ogromne. Zaposleni u beogradskom regionu, recimo, primaju ─Źak 51 odsto ve─çe plate nego zaposleni u centralnoj Srbiji. Tako je prose─Źna neto zarada u martu u Beogradu iznosila 63.860 dinara, dok je u Srbiji ju┼żno od Beograda ispla─çena prose─Źna neto zarada od 42.201 dinar. U Vojvodini je plata nešto više nego u ostatku Srbije, ali daleko ni┼ża nego u Beogradu i iznosila je 46.992 dinara.

Jedna od zabrinjavaju─çih ─Źinjenica koje proizilaze iz ovog istra┼żivanju su razlike izme─Ĺu primanja muškaraca i ┼żena.

Na celom uzorku od nešto preko milion zaposlenih muškarci su u martu primili primili 22 odsto ve─çu platu nego ┼żene - 55.256 prema 45.450 dinara. Ubedljivo najve─ça razlika je na nivou visokoobrazovanih. Muškarci zaposleni sa diplomom fakulteta u martu su primili u proseku ─Źak 89.749 dinara, a ┼żene 65.419 dinara - razlika od ─Źak 37 procenata. Najmanja razlika je kod zaposlenih sa srednjom stru─Źnom spremom - "svega" 26 odsto.

Da se obrazovanje i u Srbiji ipak isplati, pokazuje pore─Ĺenje plata prema nivou stru─Źne spreme. Tako je prose─Źna plata zaposlenih sa završenim fakultetom 75.000 dinara, dok je zaposlenima sa srednjom školom prose─Źna plata 42.036 dinara, a radnici sa ni┼żom stru─Źnom spremom primaju još 10.700 dinara manje. Ovo se poklapa sa zaklju─Źkom Gorane Krsti─ç da je uzrok velike nejednakosti u zaradama u stvari obrazovanje. Zaposleni sa fakultetom u proseku primaju 1,4 puta ve─çu platu nego oni sa srednjom školom i više nego dvostruko ve─çu od onih sa samo osnovnom školom.

Zna─Źajna odstupanja postoje i izme─Ĺu prose─Źnih zarada prema delatnostima. Tako su u martu najvišu zaradu primili zaposleni u finansijskom sektoru, ─Źak 99.351 dinar neto, što je 2,6 puta više nego u administrativnim i pomo─çnim delatnostima gde su plate najmanje i iznose samo 38.168 dinara. O tome kakvi su prioriteti Srbije pokazuju i podaci o ispla─çenim zaradama u obrazovanju koje su iznosile ispod prose─Źnih 41.810 dinara i u zdravstvu sa 43.206 dinara.

─îijih plata nema u istra┼żivanju

Istra┼żivanje RZS-a o strukturi zarada obuhvata samo pravna lica i dr┼żavne institucije, što zna─Źi da nisu obuhva─çeni zaposleni kod preduzetnika i neka mala preduze─ça. Zbog ovoga, isti─Źu u RZS, cilj ovog istra┼żivanja nije dobijanje podataka o stvarnom broju zaposlenih i iznosima njihovih zarada ve─ç o strukturi zaposlenih i strukturi zarada. Ovo istra┼żivanje ne uzima u obzir lica koja rade na osnovu ugovora o delu ili na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, kojih je prema poslednjoj anketi o radnoj snazi skoro ─Źetvrtina ukupno zaposlenih u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE