Obrenovac, 28.05.2020

ŠANSA ZA USPEH SVAKOM DETETU


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2019.
Potpisani ugovori sa sportskim klubovima u okviru programa 'Eko dinar'

Foto:lokalnenovine.rs
U Sportsko-kulturnom centru ”Obrenovac” danas su potpisani ugovori sa 50 sportskih klubova koji su uključeni u program ”Eko dinar”. Program podrazumeva plaćene članarine za svu decu uzrasta od 10 do 18 godina, koja se nalaze u takmičarskom procesu, a sredstva za finansiranje u potpunosti opredeljuje Gradska opština Obrenovac.

Samim tim, Obrenovac je jedinstven u promociji sporta, tako što kroz program besplatnih članarina pruža priliku da se mladi bavi bilo kojim sportom i na taj način podstiče razvoj mladih ljudi.

Predsednik Komisije za sport Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanković rekao je da ovaj program u velikoj meri olakšava funkcionisanje i klubovima, ali i roditeljima.

"Ne postoji isti niti sličan program u Srbiji. Da bi dete učestvovalo u programu mora da ima barem jedno takmičenje u prethodnih šest meseci, a komisija se trudi da revnosno i kvalitetno obavi preglede izveštaja klubova i onda isplaćujemo po 2000 dinara po detetu. Ovo je značajno rasterećenje kućnog budžeta roditeljima, jer ako uzmemo u obzir da, na primer, prosečna porodica ima dvoje dece, u pitanju je ozbiljna cifra na godišnjem nivou", kazao je Stanković.

Program ”Eko dinar” uticao je na omasovljavanje sportskih aktivnosti u Obrenovcu, jer je 2012. godine samo sedam klubova imalo mlađe kategorije, a danas 50.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On je tom prilikom podsetio da ovaj program za cilj ima pružanje jednakih šansi za uspeh svakom detetu.

"Cilj je i da se podjedanko brine o svim sportovima u našem gradu, i da direktno finansiranje imaju i šahisti i borilački sportovi kao i popularni sportovi kao što su košarka, fudbal, odbojka, rukomet. Ono što je danas rezultat našeg rada je da preko 50 klubova živi, mnogo reprezentativaca iz velikog broja sportova je upravo iz Obrenovca. Iz te baze od nekoliko hiljada mališana smo dobili i vrhunske sportiste, ali smo dobili i ljude koji imaju dobro detinjstvo" istakao je Čučković i napomenuo da su zahvaljujući ovom programu, kao i programima ”Eko kampovi” i ”Čigotica” značajno smanjeni, pre svega, deformiteti tela kod dece i gojaznost.

Realizacija programa ”Eko dinar” započeta je krajem 2012. godine i do ovog ugovora, priliku da se besplatno bavi sportom imalo je više od 16 000 dece. Predstavnici klubova istakli su značaj programa pošto redovni i sigurni izvori finansiranja pružaju mogućnost lakšeg funkcionisanja svih sportskih sekcija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE