Obrenovac, 19.06.2019

ZNAČILO BI RODITELJIMA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2018.
Mogu li ekskurzije da budu jeftinije?

Foto:Pixabay
Zbog niza incidenata sa turističkim agencijama i nastavnicima prilikom putovanja đaka u inostranstvo, na ekskurziju van zemlje od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole.

Sedmaci i osmaci moći će da putuju i u Republiku Srpsku. Međutim, putovanja u Srbiji neretko su za roditelje skuplja od odlazaka u inostranstvo. Mogu li ekskurzije i rekreativne nastave da budu jeftinije?

Sedam dana u Sokobanji košta blizu 200 evra. Šest dana u Pragu oko 80. Zašto su đačka putovanja toliko skuplja od privatnih?

Direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije)Aleksandar Seničić, međutim, sumnja da ekskurzija u Srbiji košta 200 evra, ali ne isključuje tu mogućnost.

"Pričamo o rekreativnoj nastavi koja traje sedam dana – to je ipak malo drugačije. Kada govorimo o putovanjima i ekskurzijama, pre svega moramo da ukažemo na sve ono na šta nas obavezuje pravilnik Ministarstva prosvete. Znači, moramo imati dodatne usluge kao što su lekari, animatori, vodiči", ističe Seničić.

Direktor beogradske OŠ "Vuk Karadžić" Uroš Momčilović kaže da je relativno to šta je skupo, ali da u svakom slučaju treba imati na umu da realizacija ovakvih programa uključuje i dodatne troškove koji se na prvi pogled možda ne vide. "Stručna veća daju predlog savetu roditelja, savet roditelja može da se složi sa tim predlogom, on se analizira. Ako ima potrebe da se nešto izmeni, to se sve uradi i kada se usaglasimo oko plana putovanja raspisuje se javna nabavka", objašnjava Momčilović.

Najčešće se u javnim nabavkama precizira koji hotel je odabran, poručuju iz turističkih agencija. Problem može da nastane kod rezervacije datuma. "Imamo problem sa tim da hotel ne može svim agencijama potvrditi taj objekat u istom terminu i tu relativno ima problematike koja na neki način utiče na povećanje cene. S obzirom na to da postoji veća potražnja, samim tim može porasti i sama cena objekta", ukazuje direktor JUTA.

Ekskurzije će možda biti jeftinije uz nova pravila, poručuju iz nadležnog ministarstva. "Biće veća ponuda odnosno veća potražnja samim tim što će više učenika putovati Srbijom, računajući treću godinu, i to sigurno ima svoj deo i segment u ceni. Ali, ono što je najvažnije i što ministar stalno pominje i na čemu insistira, to je formiranje učeničkih zadruga pri školama, koje bi jednim delom bile organizatori ekskurzija",napominje Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.

U cenu đačkih putovanja ulazi i naknada za nastavnike, budući da rekreativne nastave i ekskurzije nisu obavezne ni za đake ni za nastavnike. O visini tih naknada, uglavnom, odlučuje savet roditelja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE