Obrenovac, 29.02.2020

ELEKTRONSKI RECEPTI SMANJUJU REDOVE U APOTEKAMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2019.
Evo koje promene čekaju pacijente

Foto:Profimedia
Elektronsko propisivanje lekova, čija je primena počela od 1. marta u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, trebalo bi da smanji gužve po domovima zdravlja i ukine papirne recepte, a novina je što hronični bolesnici koji obnavljaju svoje terapije više ne odlaze kod lekara već se u sistemu može videti da su to obnovljivi recepti.

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd Jasmika Bjeletić rekla je za RTS da su obnovljive terapije za hronične pacijente, koji su u prethodnom periodu morali na mesec dana da idu kod lekara, sada dobijaju terapiju na dva do šest meseci ukoliko ne dođe do promena u bolesti.

Prema njenim rečima, pacijent imaju uštede s obzirom na to da ne plaćaju participaciju od 50 dinara svaki mesec, a uštede su i u papiru, štampačima, ali je najznačajnije da je zdravstveni radnik oslobođen administrativnih poslova.

Kako je rekla, prva tri dana imali su prilagođavanje, jer je bilo usaglašavanja u nekim šiframa.

"U Srbiji se godišnje izda oko 50 miliona recepata. Ako se uzme da se oko 800.000 izda u nekom trenutku, a da se preuzme 500.000, onda se može videti koliki je pritisak i na lekare i na farmaceute", rekla je Bjeletić i napomenula da su uštede velike.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE