Obrenovac, 25.04.2019

EVROPSKA MRE┼ŻA PROTIV SIROMA┼áTVA


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2017.
Rizik od sirotinje dva puta ve─çi u Srbiji nego u EU

Foto:Beta/Dragan Goji─ç


´╗┐

Evropska mre┼ża protiv siromaštva - Srbija saopštila je da i rizik od siromaštva i rizik od siromaštva i socijalne isklju─Źenosti imaju gotovo duplo ve─çu stopu u Srbiji nego što je prosek za ─Źlanice Evropske unije.

 „Okon─Źati siromaštvo svuda i u svim oblicima“ prvi je cilj odr┼żivog razvoja, istaknut u okviru nove globalne agende za odr┼żivi razvoj UN do 2030. godine", navodi EMPS u saopštenju.

 U 2016. godini, po─Źetnoj godini za usmeravanje i pra─çenje razvoja definisanim Ciljevima odr┼żivog razvoja, u Srbiji je bilo 3.6 odsto ekstremno siromašnih lica ─Źija je potrošnja doma─çinstva na nivou od 90 odsto od linije apsolutnog siromaštva.

Prema podacima mre┼że, 7,3 odsto je siromašnih sa potrošnjom ispod linije siromaštva koja je iznosila 11.694 dinara, a 25,4 odsto se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38,7 odsto nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isklju─Źenosti.

Grupe koje su najviše izlo┼żene rizicima od siromaštva, prema zvani─Źnim statisti─Źkim podacima, su nezaposlena lica, samohrani roditelji, osobe koje ┼żive same, deca i mladi, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta i stara lica bez penzije.

 Izveštaj „Oprez, siromaštvo! – Pra─çenje siromaštva u okviru razvojne agende UN do 2030. godine“, koji je sa─Źinila Evropska mre┼ża protiv siromaštva – Srbija, prati ciljeve odr┼żivog razvoja (COR) kroz dostupne zvani─Źne podatke.

 Mre┼ża podse─ça javnost da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva odr┼żivog razvoja, a da ni dve godine nakon usvajanja ovih ciljeva Vlada Srbije nije usvojila nacionalno specifi─Źne ciljeve odr┼żivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE