Obrenovac, 12.07.2020

EPIDEMIJA PO┼áTAPALICA I SKRA─ćENICA


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2020.
Mladi aktivno koriste tek oko 2.000 re─Źi

Foto:Shutterstock


U Srbiji vlada epidemija po┼ítapalica, skra─çenica, re─Źi stranog porekla, a veliki broj dece govori nerazgovetno ili ima neku govornu manu, re─Źeno je danas na promociji knjige "Progovori da vidim ko si", na sajmu knjiga u Novom Sadu.

"Procenjuje se da svakog dana izgovorimo vi┼íe od 30.000 re─Źi, ali mladi aktivno koriste svega 2.000 re─Źi. Sa tako su┼żenim re─Źnikom, ne mogu da se izraze na pravi na─Źin", rekao je Milan Bosilj─Źi─ç, jedan od osniva─Źa Udru┼żenja "Izra┼żajnost".

Knjigu "Progovori da vidim ko si" akreditovao je Zavod za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izra┼żavanje namenjeno u─Źenicima osnovnih i srednjih ┼íkola.

Knjiga sadr┼żi vi┼íe od 20 audio i video lekcija, koje ─Źitaoci pokre─çu skeniranjem kju-ar koda i pomo─çu kojih dobijaju smernice kako se mo┼że unaprediti usmeno izra┼żavanje.

Svaki ─Źitalac ima mogu─çnost da po┼íalje audio zapis odre─Ĺenih zadataka, a stru─Źnjaci iz Udru┼żenja "Izra┼żajnost" ─çe im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da pobolj┼íaju svoje govorne navike.

"Najbolji na─Źin da postanemo dobri govornici jeste da govorimo, da govorimo i da - govorimo. ─îitanjem knjige na temu kulture govora mi ne mo┼żemo sasvim ovladati govorni─Źkim ve┼ítinama. Ona nam daje podsticaj i pokre─çe nas da osvestimo o ─Źemu bi sve trebalo da razmi┼íljamo kako bismo govorili razumljivo, dinami─Źno, ritmi─Źno, jasno, jezgrovito", rekao je na promoviji autor knjige Slobodan Roksandi─ç.

Dodaje da oni koji imaju dobre govorne navike, postaju sigurniji i dobijaju krila da na pravi na─Źin predstave sebe i svoje ideje, ma ─Źime se u ┼żivotu bavili.

Izdavanje knjige "Progovori da vidim ko si" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

"Va┼żno je da razvijamo kulturu govora, da negujemo srpski jezik i to je du┼żnost svih nas. Uverena sam da je ova knjiga od vi┼íestrukog zna─Źaja, jer daje podsticaj deci, mladima, roditeljima i prosvetnim radnicima da unapre─Ĺuju usmeno izra┼żavanje i na zabavan na─Źin u─Źe kako da postanu bolji govornici", rekla je Dragana Milo┼íevi─ç, pokrajinski sekretar za kulturu, a navode u saop┼ítenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE