Obrenovac, 22.08.2019

Međunarodni sajam energetike 2018


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2018.
Grčić: EPS investicijama čuva energetsku bezbednost Srbije

Foto:EPS
Veliki investicioni ciklus i projekti Elektroprivrede Srbije osiguraće da se očuva životna sredina i iz domaćih izvora proizvede dovoljno električne energije za celo srpsko tržište, rekao je v.d. direktora EPS-a, Milorad Grčić, na otvaranju 14. Međunarodnog sajma energetike i 15. sajma zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu.

Milorad Grčić je naglasio da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda.

- Osnovni zadatak EPS-a je da ostane nezavistan sistem i da svi naši korisnici, kojih ima 3,5 miliona u Srbiji i dalje dobijaju električnu energiju koja je proizvedena u Srbiji. Time EPS doprinosi energetskoj bezbednosti i nezavisnosti Srbije. U obavezi smo i da nastavimo sa razvijanjem EPS-a, kojem je mesto u samom vrhu tehnoloških dostignuća i inovacija – rekao je Grčić.

On je istakao da će i treću godinu za redom EPS završiti sa profitom i da je na ovogodišnjoj listi na devetom mestu po uspešnosti poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

- MMF je posle tolikih kritika u prethodnom periodu rekao da je EPS ozbiljno napredovao, visoko podigao nivo poslovanja i da je kompanija koja ima budućnost – rekao je Grčić i najavio da će se nastaviti unapređenje poslovanja, a da će posebna pažnja biti posvećena investicijama.

Grčić je ukazao na činjenicu da će Srbiji do kraja godine na raspolaganju biti 250 MW iz obnovljivih izvora, ali i na značaj postojećih vetroparkova u Alibunaru, Kovačici i vetroparka Čibuk. Plan je da do 2020. na mreži bude ukupno 500 MW iz obnovljivih izvora.

- Uskoro će zaživeti prvi EPS-ov vetropark u Kostolcu, pokrenut je projekat odsumporavanja u TENT A, a odmah će uslediti i u TENT B. Aktiviran je projekat gradnje novog bloka B3, snage 350 MW u TE „Kostolac B“, za koji je dogovor postignut još 2008, a sada imamo gradilište. Do kraja godine ili početkom 2019. EPS će raspisati tender za investiciju kapitalnog remonta blokova A1 i A2 u TENT A, vrednu 200 miliona evra, koju će realizovati sopstvenim sredstvima iz ušteda. Nastavićemo izgradnju TE „Kolubara B“ i to jednog bloka snage 350 MW. Nadamo se da će već naredne godine početi projekat gradnje Moravskih hidroelektrana – naglasio je v.d. direktora EPS-a, Milorad Grčić.

Međunarodni sajmovi Ekofer i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom Snaga prirode.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE