Obrenovac, 22.02.2019

Veća snaga za proizvodnju zelene energije u EPS


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
U hidroelektrani Zvornik zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata čime je snaga tog postrojenja Elektroprivrede Srbije povećana za oko 15 megavata.

Foto: EPS
U hidroelektrani Zvornik zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata čime je snaga tog postrojenja Elektroprivrede Srbije povećana za oko 15 megavata.

"Ovo je jedan od projekata kojim EPS ispunjava svoje obaveze da sačuva, unapredi, izgradi i modernizuje svoje kapacitete da bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje Srbije električnom energijom u narednim decenijama. Svaki dodatni megavat snage važan je za sistem. Posebno su važni dodatni kilovat-sati proizvedeni u hidroelektranama, jer je električna energija dobijena iz vode ekonomski isplativija od energije dobijene sagorevanjem uglja i ekološki čistija", rekao je Grčić u HE "Zvornik“ prilikom puštanja u rad revitalizovanih agregata A1 i A2. 

Grčić je dodao da je u januaru započeta revitalizacija i trećeg agregata HE "Zvornik“. 

"Planirano je da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30 odsto, na ukupno 125,6 MW", istakao je Grčić. 

Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Nemačke razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova kompanija "Voith Hydro“. 

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike istakao je da će nakon revitalizacije HE "Zvornik“, raditi u punom sjaju narednih 40 godina. 

"Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana. To je značajno ne samo za EPS već za ukupnu srpsku ekonomiju. U toku je veliki investicioni ciklus i nastaviće se modernizacija energetskog sektora u Srbiji", rekao je Antić. - Naši planovi su ambiciozni. U HE "Đerdap 1“ počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE "Zvornik“, a imamo niz planova za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 MW. 

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji i podsetio da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine. 

"Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU", istakao je ambasador. 

Leopold Heninger, direktor Odbora direktora kompanije "Voith Hydro“ rekao je da je je projekat u HE "Zvornik“ omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima. Vrednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona evra. 

O dobro obavljenom poslu svedoči podatak da je već prvog dana probnog rada revitalizovanog agregata A2 oboren istorijski rekord u dnevnoj proizvodnji hidroelektrane još od njenog puštanja u rad pre 63 godine. Agregati HE "Zvornik“ 12. decembra proizveli su 2.619 megavat-sati u jednom danu, čime je oboren dotadašnji dnevni rekord od 2.500 megavat-sati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE