Obrenovac, 25.08.2019

Evropski parlamentarci u poseti Obrenovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2017
Uz podr┼íku EU obnovljena je 1.331 porodi─Źna ku─ça, izgra─Ĺena 41 nova, obnovljeno ┼íest osnovnih i srednjih ┼íkola i izgra─Ĺena je jedna nova osnovna ┼íkola u Obrenovcu


´╗┐

Delegacija Odbora za bud┼żetsku kontrolu Evropskog parlamenta je tokom dvodnevnog boravka u Srbiji posetila Obrenovac da bi uvideli koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Unije i kakav je efekat Programa pomo─çi EU poplavljenim podru─Źjima u Srbiji. EU je najve─çi donator opštine Obrenovac, sa više od 11 miliona evra koji, nakon poplava u maju 2014, utrošeni na izgadnju i obnovu privatnih ku─ça i javnih objekata, pomo─ç poljoprivrednicima i malim privrednicima, kao i za ─Źiš─çenje drena┼żnih kanala i obnovu crpnih stanica za prevenciju poplava.

Delegaciju koju ─Źine Patricija Šulin, Arndt Kohn, Martina Dlabajova, Derek Vughan, Ryszard Czarnecki, Hrvoje Sveti─ç, Vera Mili─çevi─ç, Younous Omarjee, Helene Agnes Beaghe, Orsolya Balogh i Szabolcs Fazakas do─Źekao je Marko Blagojevi─ç direktor Kancelarije Vlade Srbije za javne investicije i lokalni zvani─Źnici.

Blagojevi─ç je istakao da je Srbija danas bezbednija nego pre poplava, da nijedna porodica nije ostala nezbrinuta. Prema njegovim re─Źima, zemlja sada, zahvaljuju─çi saradnji sa Svetskom bankom, ima na raspolaganju i 70 miliona dolara za slu─Źaj obnove posle neke nove nepogode.

“Uradili smo dobar posao, a to je zahvaljuju─çi i vama”, rekao je on i napomenuo da je novcem iz Fonda solidarnosti obnavljena infrastruktura i oja─Źana odbrana od poplava.

─îlan opštinskog ve─ça u Obrenovcu Aleksandar Panteli─ç rekao je da je skoro 7.000 objekata u Obrenovcu ošte─çeno u poplavama 2014.godine i da je šteta iznosila oko 200 miliona evra.

“Uz podršku EU”, rekao je on, “obnovljena je 1.331 porodi─Źna ku─ça, izgra─Ĺena 41 nova, obnovljeno šest osnovnih i srednjih škola, izgra─Ĺena je jedna nova osnovna škola”.

Izgra─Ĺena je zgrada sa 32 stana za socijalno stanovanje, a obnovljena zgrada sa 16 takvih stanova, naveo je Panteli─ç i napomenuo da je pomo─ç stigla i do 371 malog i srednjeg preduze─ça i 2.461 poljoprivrednog gazdinstva.

Delegacija Odbora Evropskog parlamenta za bud┼żetsku kontrolu posetila je Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomo─çi EU poplavljenim podru─Źjima u Srbiji posle velikih ošte─çenja u maju 2014. godine.

Kao se─çanje na ovu prirodnu katastrofu na školi je zalepljena plo─Źica koja ozna─Źava dokle se voda podigla u poplavama, u visini od oko dva metra.

Direktor škole Dragoljub Zlatanovi─ç rekao je da su, zahvaljuju─çi pomo─çi EU, sve škole u Obrenovcu obnovljene posle poplava.

Prema njegovim re─Źima, saradnja njegove škole sa EU datira od 2003. godine kada je po─Źeo rad na osna┼żivanju poljoprivrednih škola.

Poslanik Evropskog parlment Derek Vughan ─Źestitao je Srbiji na dobro obavljenom poslu u saniranju posledica poplava, navode─çi da su EU i parlament zadovoljni što su bili deo tih napora.

“Va┼żno je za nas da vidimo kako je potrošen novac i kako se koriste fondovi Unije i zato je ova poseta za nas va┼żna”, rekao je Vughan.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za bud┼żetsku kontrolu Evropskog parlamenta ─çe imati priliku da oceni koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Evropske unije, kakva je efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i kakvi su planovi Srbije za odr┼żavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE