Obrenovac, 24.05.2019

DAN EVROPE U SRBIJI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2018.
Razgovori o Evropi i sa Evropom

Foto:Promo
Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i ove godine obeležava Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija organizovanih u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji. Moto ovogodišnjih događaja Poruke za Evropu poziva građane Srbije na razgovor o Evropi i sa Evropom.

Danas će, na Trgu Republike u Beogradu, u periodu od 12 do 15 časova biti organizovana tradicionalna Ulična akcija. Volonteri i aktivisti Foruma mladih EPuS-a deliće informativne i promotivne materijale i razgovarati sa građanima o mogućnostima uključivanja i doprinosa pozitivnim promenama u društvu.

Štand će u 12 časova posetiti predsednik EPuS-a Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka EPuS-a Suzana Grubješić, kao i članovi Izvršnog odbora koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

U večernjim časovima, na beogradskom Cvetnom trgu biće upriličeno Filmsko veče na otvorenom – premijerna projekcija francuskog filma „Lumiere!“ Tjerija Fremoa. Projekcija počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.

U četvrtak, 10. maja u prostorijama EU Info Centra, u saradnji sa Fakultetom za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA, Evropski pokret u Srbiji organizuje debatu o aktuelnim izazovima Evropske unije. Na debati učestvuju Mihailo Crnobrnja, predsednik EPuS-a, Miloš Erić, prodekan na FEFA, profesor Jovan Teokarević sa Fakulteta političkih nauka, Vladimir Međak, potpredsednik EPuS-a, Duško Lopandić, zamenik predsednika EPuS-a, Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, a razgovore vode Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a i novinarka Ljubica Gojgić.

Dan Evrope obeležava se širom Srbije, dok će u Subotici, Lazarevcu i Leskovcu lokalna veća EPuS-a će organizovati ulične akcije i radionice za sugrađane.

EPuS će obeležavanje Dana Evrope nastaviti tokom maja i juna, organizacijom stručnih debata o EU u Smederevu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, Facelook razgovorima za mlade sa Sajsi MC, Evropskim časovima u Tehničkoj školi u Vlasotincu, i slično.

Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova, koji je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE