Obrenovac, 18.06.2019

STIŽU I EVRI I DOLARI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2018.
Priliv deviza u Srbiju REKORDAN ove godine!

Foto:Reuters
Građani Srbije koji su na privremenom ili dužem radu u inostranstvu ove godine su, zaključno sa avgustom, poslali u otadžbinu 2,3 milijarde evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

"Prema preliminarnim podacima, priliv po osnovu doznaka, odnosno licnih transfera, tokom osam meseci 2018. godine iznosio je 2,3 milijarde evra, što je 20,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine", pokazuju podaci NBS.

Kako je navedeno, po osnovu registrovanih doznaka stigle su 1,2 milijarde evra, dok je procenjena vrednost neregistrovanih doznaka, van bankarskog računa i brzog transfera novca, iznosila oko 1,1 milijardu evra.

Priliv je relativno stabilan i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu kreće se na nivou od oko osam odsto, što očekujemo i u ovoj godini, kažu u centralnoj banci.

Preko bankarskih računa i brzog transfera novca za osam meseci ove godine izvršeno je 1,284 miliona transakcija, a prosek slanja je oko 930 evra. Najveći priliv doznaka bio je u avgustu - 365,3 miliona evra.

Podaci Svetske banke, koja doznake obračunava u američkoj valuti, pokazuju da su građani Srbije iz inostranstva u poslednjih deset godina poslali 41,5 milijardi dolara, što, proračunato po sadašnjem kursu, iznosi 36,5 milijardi evra.

U proseku oni godišnje šalju tri milijarde evra, što je znatno više nego što su u istom periodu uložili strani direktni investitori. 

To potvrđuje i profesor Vladimir Grečić, član Srpske akademije ekonomskih nauka i ekspert za migracije.

"U 2016. godini, priliv doznaka bio je 36 odsto veći od priliva stranih direktnih investicija u Srbiju. Dijaspora je u 2017. godini poslala više od 3,6 milijardi dolara, a podaci Svetske banke pokazuju da je to povećanje od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na BDP, doznake migranata iznosile su 8,4 odsto", rekao je Grečić, dodajući da su praktično dve trećine doznaka, odnosno 64 odsto, stizale iz zemalja EU.

Od evropskih zemalja najviše šalju ljudi iz Nemačke, u 39,4 odsto slučajeva, i iz Švajcarske, 23 odsto. Najveći deo priliva doznaka, oko 80 odsto, realizuje se u evrima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE